menu

Geduldig Lijden - Lévi Weemoedt (1977)

mijn stem
2,94 (8)
8 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Humoristisch

54 pagina's
Eerste druk: Thomas Rap, Amsterdam (Nederland)

"Geduldig Lijden" is een bundel waarin vrolijke treurigheid en melancholie de boventoon voeren. Levi Weemoedt gebruikt vaak eigen ervaringen en blaast die zo op dat ze welhaast niet serieus genomen meer kunnen worden. Overdreven autobiografische elementen die aantonen dat zelfs de onvermijdelijkheid van je noodlot nog grappig kan zijn. Het is allemaal niet zo erg als het lijkt.

zoeken in:
avatar van divart
3,5
Leuke gedichtjes van Lévi Weemoedt. Typerend voor al zijn werk en uit deze bundel.

Een huis vol

Ik ben getrouwd met Treurigheid,
woon samen met Verdriet.
Krijg soms bezoek van Eenzaamheid,
maar helpen doet dat niet.

avatar van handsome_devil
2,0
Ik vind het heel vreselijk allemaal. Ik moet hier eerder van huilen dan om lachen, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van Weemoedt. Alsof ie nog een stapel gedichten die ie op de lagere school had geschreven had liggen en wat blije woordjes vervangen heeft door woorden als treurigheid en eenzaamheid. Wat een ellende.

avatar van divart
3,5
Ach, als literatuur emotie weet op te wekken is het goed geschreven. Een boek waarvan je moet huilen kan dus nooit 2 sterren krijgen. Of je het mooi vindt is weer een ander verhaal.
Bovendien, misschien zijn het wel lagere school gedichtjes, maar was meneer Weemoedt een diep ongelukkig kind (en moest als therapie zijn emoties van zich afschrijven). Wie zal het zeggen, maar ik vind ze wel erg komisch (met een zwart randje, dat wel)

avatar van handsome_devil
2,0
Haha, dan kun je dus alles wel voldoendes gaan geven, omdat alles emotie opwekt Maar als ik me kapot erger aan iets, kan ik dat nou niet echt positief noemen.

Ik vind de gedichten verre van grappig en verre van treurig, behoorlijk de plank misgeslagen. Geef mij maar Snikken en Grimlachjes van Piet Paaltjens

avatar van divart
3,5
Maar ik hoop wel dat als een boek ergenis opwekt dat je dan toch maar een ander boek gaat lezen.
Hoe dan ook, de verhalenbundels van Weemoedt zijn beter dan de gedichtenbundels en zijn novelle's. Al vrees ik dat je zijn verhalen ook niet zult kunnen waarderen, zelfde zwarte humor, zelfde treurigheid.
En Piet Paaltjens is ook leuk.

avatar van handsome_devil
2,0
Whehe, ja dit heb ik gelezen voor Nederlands Dan leg je em niet zomaar weg he

avatar van divart
3,5
Boekjes die je verplicht moet lezen zijn per definitie al niet leuk. Aan de andere kant is het voor al die depressieve pubers wel weer goed om te lezen dat iemand anders er nog veel erger aan toe is.

avatar van handsome_devil
2,0
divart schreef:
Boekjes die je verplicht moet lezen zijn per definitie al niet leuk.

zeker niet mee eens, ik heb me met de meeste boeken die ik voor mn lijst heb gelezen kostelijk vermaakt

Aan de andere kant is het voor al die depressieve pubers wel weer goed om te lezen dat iemand anders er nog veel erger aan toe is.

Zoiets kon Jotie t'Hooft wel voor elkaar krijgen bij mij, Weemoedt niet

avatar van slowgaze
3,5
divart schreef:
Aan de andere kant is het voor al die depressieve pubers wel weer goed om te lezen dat iemand anders er nog veel erger aan toe is.

Deze toegankelijkere versie van Piet Paaltjens (zonder mijn lessen over hem had ik ook minder uit zijn poëzie kunnen halen dan nu, denk ik) is voor mening puber allicht een betere keuze dan Snikken en Grimlachjes.

Snikken en Grimlachjes is dan weer véél beter, maar veel gedichten in deze bundel mogen er ook absoluut zijn hoor.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:43 uur

geplaatst: vandaag om 12:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.