menu

L'Ultima Estate in Città - Gianfranco Calligarich (1973)

Alternatieve titel: De Laatste Zomer in de Stad

mijn stem
3,44 (9)
9 stemmen

Italiaans
Psychologisch

177 pagina's
Eerste druk: Garzanti, Milaan (Italië)

In de jaren zeventig is Rome een monumentale maar onverschillige stad. Bijna-dertiger Leo Gazzara is er naartoe verhuisd om het burgerlijke leventje dat hem in Milaan wacht te ontlopen. Hij gaat dan ook lukraak van het ene onbeduidende baantje naar het andere, naar bijeenkomsten en ontmoetingen waar menselijk contact vluchtig en gerafeld is. Het is zijn credo om nooit ergens bij betrokken te raken, zo veel mogelijk aan de zijlijn te blijven. Maar tijdens een avondje bij welgestelde vrienden thuis ontmoet hij de eigenaardige en onweerstaanbare Arianna, die even rusteloos is als hijzelf. Ze krijgen een stormachtige affaire. Het wordt zijn laatste zomer in de stad.

zoeken in:

avatar van eRCee
3,5
JJ_D: zou je één of twee zinnen kunnen quoten uit de artikelen die je plaatst. Of anderszins iets uitgebreider omschrijven? We hebben in het verleden afgesproken dat het plaatsen van alleen een link naar een ander bericht over een boek niet wenselijk is voor deze site (mede omdat die links soms niet meer werken na verloop van tijd).

avatar van Wickerman
4,0
De Italiaanse literatuur blijft me immer verbazen en bekoren: Pavese, Barzani, Giordano. Heerlijk ook in dit boek weer de loomheid en warmte van de stad Rome. Het spat van de bladzijden af. Het verhaal an sich blijft interessant, omdat de afwisseling tussen het liefdesverhaal, de vrienden en de carrière elkaar snel opvolgen. Aanrader!

avatar van eRCee
3,5
Erg fijn. Misantropisch, een beetje toch, met rake weerstyperingen, een fraai stadsbeeld en een liefde die maar niet tot bloei wil komen. De laatste zomer in de stad is naast tragisch ook ontzettend grappig. De humor zit soms in de dialogen, soms in de beschrijvingen, soms in de ontmoetingen. Mijn favoriete passages zijn waarschijnlijk de uitspattingen van hoofdpersoon Leo met zijn altijd dronken vriend Graziano. Heerlijk. Qua thema's, met name de kapstok van het verhaal (zijnde de gedoemde liefde), weet Calligarich niet veel nieuws te zeggen, maar dat laat onverlet dat dit een zeer aangename herontdekking is.

avatar van mjk87
2,5
Aardig meestal (al moest ik er even in komen) en zakt tegen het einde behoorlijk in. Soms wel leuke sfeerschetsen, van het weer en de stad, en af en toe ook leuke stukjes met die vrouw, maar even vaak ook weinig boeiend en na een bladzij of 100 geloofde ik het ook wel. Het stuk daarna vond ik maar een herhaling van zetten. Dit is bij uitstek nu een verhaal dat beter als film werkt dan als boek. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:35 uur

geplaatst: vandaag om 16:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.