menu

The Woman in the White Kimono - Ana Johns (2019)

Alternatieve titel: Het Meisje in de Witte Kimono

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Park Row, Toronto (Canada)

Japan, 1957. De 17-jarige Naoko Nakamura wijst de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht af en volgt haar hart: ze wil enkel trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze houdt. Als gevolg van die beslissing wordt ze verstoten door haar familie, omdat de schande van een huwelijk met een buitenlander te groot is. Maar als haar geliefde niet terugkeert van een missie en zij zwanger blijkt, kan ze nergens terecht. Haar vader is onverbiddelijk: ze mag enkel terugkomen naar huis als ze het halfbloed kind dat ze draagt opgeeft… Amerika, nu. Tori Kovac zorgt voor haar vader in zijn laatste dagen als ze een brief vindt die haar leven op zijn kop zet, en die duizenden vragen oproept over haar vader, over hun familie en over wat ze dacht te weten. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt…

zoeken in:
avatar van schelley
5,0
Naoko Nakamura is een 17-jarig meisje dat leeft in Japan. Het is het jaar 1957 wanneer Naoko’s vader een man voor haar heeft uitgezocht. Naoko ziet dit echter niet zitten en wijst deze man af. Ze wilt trouwen met de Amerikaanse soldaat waar ze verliefd op is geworden. Nietsvermoedend nodigt Naoko’s vader deze man uit voor een theeceremonie. Wanneer hij het mariniersuniform ziet is hij woedend. Het huwelijk zou een schande zijn voorde hele familie! Naoko krijgt een keuze; ofwel trouwen met de man die haar vader voor ogen had ofwel wordt ze verstoten. Naoko’s geliefde blijkt uiteindelijk niet meer terug te keren van een missie en tot overmaat van ramp blijkt ze plots ook zwanger te zijn. Naoko wordt gedwongen een hartverscheurende keuze te maken; ze dient haar baby af te staan als ze thuis wil komen.

Amerika, nu. Tori Kovac’s vader belandt in het ziekenhuis. Ze krijgt van hem een brief in handen wanneer hij op zijn sterfbed ligt. Deze brief bezorgen haar vele vragen. Geheimen komen aan de oppervlakte en Tori heeft geen idee meer welke geschiedenis van haar familie nu correct is. Ze is vastberaden om hierachter te komen. Op zoek naar antwoorden reist ze af naar Japan.

Het meisje in de witte kimono is een fictief verhaal gebaseerd op historische gebeurtenissen en waargebeurde verhalen. Ana Johns vader is de Amerikaanse marinier die verliefd werd op een Japans meisje. Hij werd afgewezen door haar familie en tot zover gaat de werkelijkheid. Ana verdiepte zich in de protocollen en wetten die er heerste met betrekking tot interraciale huwelijken. De bezetting in Japan zorgde voor duizenden baby’s geboren met een Amerikaanse vader en een Japanse moeder. Ana zocht uit wat het lot van deze kinderen was. Dit brengt ons tot dit schrijnend verhaal wat je moederhart doet breken!

Ana heeft een aangename schrijfstijl. Het is merkbaar dat ze zichzelf goed gedocumenteerd heeft. Je voelt de sfeer die heerst gedurende dit tijdsperk in Japan. Het verhaal wisselt zich af tussen 2 tijdsperken; 1957 en het heden. Bij de start van het boek lijken beide verhalen op zichzelf te staan maar naarmate het verhaal vordert beginnen de verhaallijnen samen te lopen. Het is enorm boeiend om te lezen wat de ideologie destijds was van een andere cultuur. Het lijkt onwezenlijk en onvoorspelbaar. Ana weet spanning in het verhaal te brengen waarbij je geboeid blijft tot het einde.

Een erg verrijkend boek dat je oprecht raakt!

Gast
geplaatst: vandaag om 18:49 uur

geplaatst: vandaag om 18:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.