menu

Transcendent Kingdom - Yaa Gyasi (2020)

Alternatieve titel: Verheven Koninkrijk

mijn stem
geen stemmen

Engels
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Gifty is een briljante studente neurowetenschap aan de universiteit van Stanford. Haar drijfveer is de fatale overdosis van haar broer, verslaafd aan pijnstillers, en de depressie van haar moeder. Gifty is vastberaden om de wetenschappelijke oorzaak te vinden van al het verdriet en lijden dat haar leven domineert. Dan zet een telefoontje haar eenzame leven in haar laboratorium volledig op zijn kop. Haar moeder wil zelfmoord plegen en ten einde raad neemt Gifty haar in huis. Het brengt haar weer terug naar het geloof dat zoveel houvast gaf in haar jeugd. De kerk waar ze in opgroeide beloofde verlossing, maar gaf nooit duidelijkheid hoe die te bereiken. Terwijl haar moeder in bed blijft liggen worstelt Gifty tussen geloof en wetenschap, en zoekt naar een manier om haar liefde voor haar familie in daden om te zetten.

zoeken in:
avatar van schelley
Yaa Gyasi is een Ghanees-Amerikaans schrijfster. Ze groeide op in Alabama maar woont nu in Californië. Weg naar huis is haar debuutroman. Verheven koninkrijk is haar 2e roman. Het wetenschappelijk onderzoek en proefschrift dat aan bod komt in het boek is gebaseerd op het werk van Gyasi’s vriendin Tina.

Gifty wordt geboren in Amerika. Het land vol grote dromen. Voor haar geboorte woonde Gifty’s moeder, vader en broer in Ghana. Op zoek naar een beter leven emigreren ze naar Amerika en dan komt Gifty. Het leven in Amerika blijkt echter niet hetgeen in huis te hebben als dat de verwachtingen waren. Gifty’s vader beslist om terug te keren naar Ghana om zijn broer te zoeken. Hij blijkt nooit meer terug te keren. Gifty’s moeder blijft alleen achter met de kinderen en heeft het ook moeilijk om zich aan te passen. Het gezin kan zich maar geen weg vinden in hun nieuwe land met alle gevolgen vandoen. Gifty en haar broer Nana hebben een hechte band. Wanneer Nana verslaafd geraakt aan pijnstillers na een zware blessure komen er toch breuken in deze band. Nana overlijdt uiteindelijk aan een overdosis. Een klap die Gify’s moeder niet verwerkt krijgt waarbij zij in een depressie sukkelt. Gifty kan dit moeilijk aanzien en besluit haar moeder in huis te nemen. Ze studeert ondertussen neurowetenschappen aan de universiteit. Binnen deze studie zoekt ze naar antwoorden. Ze richt zich op de onderwerpen depressie en verslaving. Een manier voor Gifty om te rouwen.

Verheven koninkrijk is echt een straf boek. Het verhaal wordt ingetogen gebracht maar in deze ingetogenheid schuilt zoveel meer. Dit verhaal bevat vele lagen die op een zachte manier worden aangebracht. Geen over the top dramatische gebeurtenissen maar even stilstaan bij jezelf en het leven. Gifty is een krachtig personage dat knap wordt neergezet. Ze blijft niet bij de pakken neerzitten maar wil iets bereiken. Een vechter tegen de moeilijkheden die ze meesleept.

Als lezer krijg je een beeld van hoe het is om als emigrant op te groeien in een vreemd land. Hoe moeilijk het is om acceptatie te vinden en jezelf te kunnen ontplooien. Verschillende thema’s komen aan bod. Zo zoekt Gifty uit wat het geloof haar kan bieden na de dood van haar broer. Anderzijds neemt ze je mee in de wetenschap van klinische experimenten. Twee uitersten.

Gyasi heeft een hartverwarmende schrijfstijl waarbij je voeling met het hoofdpersonage groeit. Het verhaal is makkelijk volgbaar en wordt voornamelijk vanuit Gifty’s perspectief gebracht.

Een uniek en groots verhaal in een klein jasje gestoken. Het verhaal is gecompliceerd maar is toch luchtig om te lezen. Erg prachtig hoe Gyasi dit voor elkaar heeft gekregen.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:10 uur

geplaatst: vandaag om 04:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.