menu

Het Journaal van Abel Tasman: De Ontdekking van Australië in de Zeventiende Eeuw - Vibeke Roeper, Diederick Wildeman en Abel Tasman (2006)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Historisch / Reis

208 pagina's
Eerste druk: Waanders, Zwolle (Nederland)

Al vroeg in de zestiende eeuw leefde het idee dat zich zuidelijk van de uiterste punt van Afrika een groot vasteland, Terra incognita Australis, moest bevinden. Schipper Willem Jansz. was met zijn schip Duyfken de eerste Europeaan die in maart 1606 het land in zicht kreeg. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) besloot een expeditie uit te rusten om het geheimzinnige Zuidland te ontdekken. Op 14 augustus 1642 vertrokken twee schepen, de Zeehaan en de Heemskerk, onder bevel van commandeur Abel Tasman uit Batavia, de hoofdzetel van de VOC in Azië. Ruim drie maanden later zag de bemanning in het oosten hoge bergen opdoemen. Van zijn reis, de dramatische ontmoetingen met de Maori’s en de wederwaardigheden van de schepen heeft Tasman nauwgezet verslag laten maken. Zijn gedetailleerde, geïllustreerde scheepsjournaal, dat eveneens de oudst bekende afbeeldingen van Maori’s toont, is dan ook een topstuk van Het Nationaal Archief in Den Haag. Het zeventiende-eeuwse journaal is hertaald door Vibeke Roeper en Diederick Wildeman.

zoeken in:
avatar van Renius
4,0
Prachtig boek. Het leest zoals het gebeurd moet zijn. Geen poespas eromheen. Alsof je meekijkt over de schouder van de schrijver tijdens het maken van dit logboek.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:29 uur

geplaatst: vandaag om 01:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.