menu

Dreverhaven en Katadreuffe - F. Bordewijk (1928)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

79 pagina's
Eerste druk: De Vrijheid (periodiek), 's-Gravenhage (Nederland)

Katadreuffe, zoon van een vader die hij vreest en een overleden moeder die hij nooit gekend heeft, heeft een baantje bij een bank waarmee hij nét rondkomen kan. Deurwaarder Dreverhaven probeert hem echter failliet te krijgen en na inlevering van zijn salaris krijgt hij het erg moeilijk en geraakt hij steeds verder in de put. Ook komen er gebeurtenissen aan het licht die Katadreuffe in verlegenheid brengen. Wat volgt is een confrontatie tussen Katadreuffe en Dreverhaven..

zoeken in:
4,0
Dreverhaven en Katadreuffe is duidelijk een voorstudie op zijn latere roman Karakter. Ook hier zijn beide heren hoofdpersonages en de relaties en omgeving zijn praktisch gelijk aan elkander. Er zijn echter ook zoveel verschillen tussen beide boeken wat het absoluut waard maakt deze novelle te proberen, wanneer Karakter ook in de smaak is gevallen. Het is immers maar een klein boekje waar je gauw doorheen leest. Het taalgebruik is prachtig, nog ouderwetscher dan ik tot nog toe van Bordewijk gezien heb, desondanks herkenbaar.

Op een stormachtigen avond in het laatst der November kraakten achter den kleumig rondslenterenden Katadreuffe de geduchte laarzen, en:
'Kom,' zei met barsche stem de meester van het inslaande woord.
(dreverhaven)

Hier en daar zal je een zin tegenkomen die letterlijk teruggekomen is in Karakter, het overgrote deel is echter anders. De moeder ontbreekt hier bijvoorbeeld als aanwezig personage. Enkel een foto van haar speelt een verhaal in het rol en het enige gesproken woord over haar is "Je moeder, die slet!". Katadreuffe heeft een hele andere baan, is ook met hele andere ambities bezig, of eigenlijk vooral niet, en andere hoofdpersonages uit Karakter komen hier ook niet voor. Zonder te veel te verklappen draait het hier wél om een confrontatie tussen vader en zoon, zij het in deze novelle op geheel andere wijze.

Wie Karakter goed versmaden kon raad ik dit boek aan. Interessante 'voorstudie', die ook voor mensen die het andere werk van Bordewijk niet kennen best aardig kan zijn. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 05:36 uur

geplaatst: vandaag om 05:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.