menu

De Tunnel - Anna Woltz (2021)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Oorlog

208 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier. Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

zoeken in:
avatar van schelley
5,0
Anna Woltz werd in Londen geboren waarna ze samen met haar ouders als peuter zijnde verhuisde naar Den Haag. Als kind en tiener hield ze zich al bezig met het schrijven van verhalen/boeken. Nadien zijn er alleen nog maar meer boeken bijgekomen. Momenteel heeft ze 25 boeken op haar palmares staan met daarbij ook veel bekroningen en prijzen.
“We zijn met z’n drieën nu. We waren met z’n vieren, maar één van ons gaat dood. Dat kun je maar beter weten. Nu al, voordat ik begin.”

Deze eerste zinnen zetten meteen de toon voor dit boek!

Londen, 1940. Ella, 14-jaar en heeft net polio overleefd. Maar nu is het oorlog. Elke nachten vallen er veel bommen die Londen verwoesten. Ella, Robbie, Jay & Quinn proberen te overleven door te schuilen in de tunnel van de Ondergrondse. 4 jongeren die veel gemeen hebben maar toch allen een eigen persoonlijk verhaal met zich meenemen. Ella worstelt nog met de gevolgen van haar ziekte ondanks dat ze genezen is verklaard. Quinn wil haar steentje bijdragen door als verpleegster te kunnen werken. Jay is een zelfredzame kerel die van niets bang lijkt te zijn. Hij is stoer én knap! En dan is er Robbie, die niet altijd even slimme keuzes maakt waardoor het 4-tal in de problemen komt.

De hamvraag blijft; wie zal het niet overleven?

Ondanks dat het boek niet extreem dik is in kwantiteit (231 pagina’s) is dit het wel in kwaliteit. Er komen naast de hoofdthema’s nog zoveel onderliggende aspecten (minderwaardigheid, laaggeletterdheid,…) aan bod. Een jeugdboek waarin veel jongeren zich kunnen identificeren. Met veel relevante onderwerpen die de moeite waard zijn om verder te exploreren in een klascontext!
“Mensen houden van ellende. Vooral van de ellende van anderen. Daarom lezen ze boeken, daarom kopen ze kranten, daarom praten ze met de buren.”

De schrijfstijl is helder, duidelijk en enorm spannend! Woltz kan net genoeg info achterhouden om ervoor te zorgen dat je verder MOET lezen. De personages zijn levendig en goed voorstelbaar volgens de beschrijvingen. Gevoelens worden realistisch op papier gezet.

Een onvoorstelbaar verhaal vol verdriet, vriendschap, liefde, vernietiging en hoop.

avatar van Lalage
3,5
De verschillende hoofdpersonen maken het verhaal levendig, maar daardoor duurt het ook wat langer voor ik me met ze verbonden voel. Hoe gevaarlijk de bommen zijn, wordt wel beschreven, maar ik voel het pas tegen het einde van het boek. Het kost me wat moeite om mee te gaan in de spannende avonturen, want je moet het allemaal maar durven.
Ik houd van de schrijfstijl, die is helder en raak. Soms doen de tieners wel erg wijze uitspraken, maar juist die zinnen zijn zo mooi.

De tunnel – Anna Woltz | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 10:07 uur

geplaatst: vandaag om 10:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.