menu

Metamorphoses - Apuleius (177)

Alternatieve titel: De Gouden Ezel

mijn stem
3,62 (8)
8 stemmen

Latijn
Avontuur

338 pagina's
Eerste druk: onbekend, Carthago (Tunesië)

"De gouden ezel" is het verhaal van Lucius, die door magie de gedaante van een vogel wil krijgen. Door een vergissing verandert hij echter in een ezel, maar wel een met menselijk verstand en gevoelens. Pas na veel avonturen en beproevingen krijgt hij zijn eigen lichaam terug.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,0
Net als Ovidius’ Metamorfosen een bundel vol verhalen waarin transformaties centraal staan, maar het gaat er hier een stuk minder gewijd aan toe. De verteller moet zijn nieuwsgierigheid in een vroeg verhaal bekopen met de transformatie in een ezel. In die hoedanigheid maakt hij het leven aan de zelfkant van de Romeinse maatschappij mee. Slaven, rovers, hardvochtige koopmannen en boeren, en overspelige echtgenoten (m/v); in dit milieu moet de arme ezel het verduren dat hij nog lager in de pikorde staat. Het gaat er allemaal buitengewoon ruw aan toe, de verhalen die elkaar opeenvolgen staan bol van de lugubere details. Zo worden er op een gegeven moment plannen gesmeed een ‘schuldig’ meisje als straf in de maag van de ezel te naaien, voorzien van alle details over hoe dit stervensproces precies zal verlopen. Van alle genres die je in deze roman tegenkomt, is horror misschien wel het meest aanwezig. Verder klinkt vooral de Decamerone door, in de verhalen die overspel tot onderwerp hebben. Ook hier kun je als hedendaagse lezer verrast worden door de vrije verteltrant, tegelijk komisch en luguber. Neem een passage over een vrouw die verlieft raakt op onze ezel:

“Toch kwelde mij een niet geringe angst, wanneer ik bedacht, hoe ik met zulke grote benen een zo verfijnde vrouw kon bespringen of zulke blanke leden, zo teder en zacht als melk en honing, kon omarmen met mijn harde hoeven en haar fijne, door ambrosisch vocht purperkleurige lippen kon kussen met mijn wijde, reusachtige bek, door steenharde tanden misvormd en hoe tenslotte een vrouw, hoezeer ook van top tot teen verliefd, een zo omvangrijk lid in zich kon opnemen”

Apuleius staat nogal bekend om zijn kleurrijke taalgebruik, die soms goed treft, maar ook snel vermoeiend wordt. Dat laatste geldt ook voor het verhaal-in-verhaal concept, waar je aardig in kunt verdwalen. Een verhaal-in-verhaal kan zomaar onderbroken worden voor een nieuw verhaal binnen datzelfde verhaal, waarna het pas veel later weer afgemaakt wordt. Literaire bravoure kun je schrijver niet ontzeggen, maar het zal niet naar ieders smaak zijn. Historisch gezien wel een interessante roman echter.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:54 uur

geplaatst: vandaag om 05:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.