menu

Effingers - Gabriele Tergit (1951)

Alternatieve titel: De Effingers: Een Duits-joodse Familiegeschiedenis

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Duits
Streek/Familie / Sociaal

736 pagina's
Eerste druk: Hammerich & Lesser, Hamburg (West-Duitsland)

De Effingers volgt de levens van drie joodse families over vier generaties: de Berlijnse Oppners en Goldschmidts, en de kinderen van horlogemaker Effinger uit de (fictieve) woonplaats Kragsheim. De Effingers is een Berlijns epos dat zich afspeelt tussen 1878 en 1948. In het begin is het een typische familieroman, en bijna een cultuurhistorische geschiedenis van Duitsland, maar naarmate de tijd vordert, schetst het boek steeds meer een sociaal en politiek tijdsbeeld met een virulenter wordend antisemitisme als onheilspellende ondertoon.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Nadat ze Hitler ziet optreden zegt ze ineens: ‘je moet toch toegeven dat wel erg veel Joden…’ - NRC
Deze drie Joodse families bevinden zich in de hoogste kringen van Berlijn. Terwijl Hitler langzaamaan het land vergiftigt met zijn ideeën, leven zij onverstoorbaar verder. Deze herontdekte en verslavende roman geeft een onvergetelijk beeld van de Duits-Joodse bourgeoisie in de jaren 1878-1948.

avatar van handsome_devil
3,5
Dit boek trok ook al mijn aandacht op schwob.nl. Gisteren stond ik bijna op het punt het te kopen, maar de prijs weerhield me er uiteindelijk van. Hopelijk schaft de bieb het aan, als de bieb ooit weer open gaat.

avatar van handsome_devil
3,5
Heel overtuigend tijdsbeeld dat wordt neergezet door Tergit. De opwinding en de reuring die de industrialisering en de opkomst van het socialisme met zich meebrachten wordt heel mooi overgebracht en later ook de vijandigheid als het nationaalsocialisme haar intrede doet.

Toch is de stijl wat te afstandelijk, en worden er veel te veel karakters opgevoerd, om echt mee te kunnen leven met het vertelde. Maar toch, deze dikke pil leest als een trein en ik heb genoten van de vele dialogen waarin oudere en jongere generaties hun compleet andere ideeën met elkaar uitwisselen.

Een langer stuk verschijnt in Bibliotheekblad.

avatar van Bruno_6
Beter dan de Buddenbrooks, als ik de recensie in De Standaard van vandaag moet geloven.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:26 uur

geplaatst: vandaag om 02:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.