menu

If It Bleeds - Stephen King (2020)

Alternatieve titel: Als Het Bloedt

mijn stem
3,57 (29)
29 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Griezel

448 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

'Als het bloedt': Om 10 uur wordt er een pakketje afgeleverd op de Albert Macready-basisschool. Om tien voor half 3 explodeert het pakketje, met tientallen dodelijke slachtoffers als gevolg, het merendeel kinderen. Als Holly Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar nekharen overeind staan. Ze is ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat? 'De Telefoon van Meneer Harrigan': Craig is een eenzame tiener. Zijn enige vriend is meneer Harrigan, een oude man die hem een luisterend oor biedt. Als meneer Harrigan onverwachts overlijdt, raakt Craig in een diep dal. Op zoek naar troost blijft hij zijn vriend bellen en zijn voicemail inspreken. Op een dag vertelt Craig dat hij op school wordt gepest. Maar als hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen… 'Het Leven van Chuck': Marty Anderson is op weg naar zijn werk. Hij wordt daarin enigszins belemmerd door het feit dat de wereld vergaat. Delen van California verdwijnen in zee door aardbevingen en het aantal zelfmoorden loopt met de dag op. Dan verschijnen er overal billboards, posters en advertenties opgedragen aan Charles “Chuck” Krantz die hem bedanken voor 39 geweldige jaren in dienst. Wie is deze Chuck? En kan het einde van de wereld nog worden afgewend? 'Rat': Drew Larson heeft een nieuw verhaal in zijn hoofd dat móét worden uitgewerkt. Om in alle rust te kunnen schrijven, vertrekt hij naar de afgelegen hut van zijn overleden vader. Zijn vrouw en kinderen wachten thuis gespannen af. De laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan – tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt Drew te helpen met zijn verhaal. Tegen een prijs.

zoeken in:
avatar van Dr Channard
Damn hoe doet die man het toch!

Ted Kerkjes
Ah, ik zie nu pas dat muisje in het kattenhoofd. Dat is wel cool gedaan!

avatar van Slainte_Mhath
Daar gaan onze portemonnees weer

avatar van Jason82
3,5
Een nieuwe verhalenbundel van deze grote schrijver? Heerlijk vooruitzicht zeg, die gaan we uiteraard aanschaffen!

avatar van DMF
4,0
DMF
Altijd weer iets om naar uit te kijken, een nieuwe King. Zeker als het ook nog eens een verhalenbundel is. Wederom weet hij de hoge verwachtingen weer waar te maken. Vier verhalen van hoog niveau, waarbij ik niet een uitgesproken favoriet heb.

De bundel trapt af met Mr. Harrigan's Phone. In dit verhaal weet King weer binnen no-time een bijzondere relatie tussen twee personen neer te zetten: in dit geval tussen Craig en Mr. Harrigan. Het is een pakkend coming-of-age verhaal met een duister tintje. King's mening over de moderne technologie zit er weinig subtiel in verwerkt en had wat mij betreft niet gehoeven: de argumenten kennen we ondertussen wel. Neemt niet weg dat het ontdekken van de band die Craig en Harrigan met elkaar opbouwen weer fantastisch is neergezet. Ook blijft het iedere keer weer smullen als King zijn opgroeien-in-een-kleine-stad sausje over een verhaal heen drapeert.

Verhaal twee is duidelijk het meest 'vreemde' verhaal in de bundel. Lange tijd had ik geen idee wat ik nou eigenlijk aan het lezen was en hoe het een en ander aan elkaar gelinkt zou worden. Het begint bijna post-apocalyptisch, maar verspringt in Act II weer naar iets totaal anders. Het verhaal komt op het eind echter prachtig bij elkaar waardoor Life of Chuck een stilistisch hoogtepunt is in deze bundel en misschien zelfs wel in King's gehele oeuvre.

En dan is daar ineens Holly Gibney weer. In het nawoord geeft King aan dat hij het leuk blijft vinden om zich in Holly te verplaatsen. In het titelverhaal If It Bleeds speelt ze dan ook de hoofdrol. Voordat je aan dit verhaal begint moet je eigenlijk wel de Mr. Mercedes trilogie gelezen hebben, net als The Outsider, want er volgen spoilers in dit verhaal, dat met afstand het langst van de bundel is. Hoewel ik Holly niet in een rijtje met King's meest interessante karakters zou plaatsen, is ook dit verhaal meer dan de moeite waard.

Rat is de waardige afsluiter. Wat meer rechttoe rechtaan dan de andere verhalen, maar niet minder vermakelijk. Drew Larsson heeft zichzelf één doel gesteld: een volwaardig boek schrijven. Na wat kleine succesjes met korte verhalen, eindigt de eerste poging tot het schrijven van een roman in een drama. Poging twee moet drastisch anders verlopen en om dat te bereiken zondert Drew zich af diep in de bossen van Maine. Aldaar ontvouwt zich een duister sprookje en dan weet je dat je bij deze meesterverteller aan het juiste adres bent.

Echt een vintage King bundel.

* * * *

avatar van Jason82
3,5
DMF schreef:

En dan is daar ineens Holly Gibney weer.


Voor mij reden om als laatste aan dat verhaal te beginnen.

avatar van Abubakari
3,5
De Telefoon van mr Harrigan (82 pagina's)
Erg veel horror zit er niet in dit boek, daar lijkt King op zijn oude dag niet altijd zin in te hebben. Hij schrijft over een oude man en een jonge knul die een band met elkaar krijgen die lang voortduurt. Het duurt lang voor er enig venijn in het verhaal komt, maar dat geeft niet, het is gewoon een mooi King verhaal. En dat het even duurt voor er enig venijn in voor komt geldt ook voor
Rat (82 pagina's)
Een man die een obsessieve drang heeft een boek te schrijven, de eerste poging liep nogal slecht af, maar nu moet het gebeuren. Twijfels en keuzes maken (op heel wat vlakken), pas in de laatste 25 pagina's wordt het sprookje ietwat boosaardig. En geheel in lijn met het einde van het boek wat de hoofdpersoon schrijft mag je zelf bedenken wat er zich nu eigenlijk écht heeft afgespeeld.

Het langste (171 pagina's) verhaal is Als het Bloedt. Hoe gaat het nu met Holly Gibney? Een verhaal wat het meest gelezen kan worden als een vervolg op de Buitenstaander. Is Holly een soortgelijk wezen op het spoor? Het spannendste verhaal van de vier. De Bill Hodges trilogie heb ik niet gelezen, de Buitenstaander wel en dat is wel bijna een must voordat je dit verhaal leest, al zul je je ook zonder dat je het gelezen hebt wel mee vermaken, maar dan mis je wel het één en ander.

Het kortste (55 pagina's) verhaal is ook het vreemdste verhaal, Het Leven van Chuck is ietwat surrealistisch en experimenteel te noemen en zo wel een beetje een vreemde eend in de bijt in het oeuvre van Stephen King. In drie delen trekt het leven van Chuck voorbij, het begint met het einde en het eindigt met het begin.

Vier prima verhalen, het leest als een trein. Dat heb ik sowieso vaak bij Stephen King, dat ik aan één stuk door kan blijven lezen.

4,5
Weer erg genoten van deze King-bundel. Mysterieus verhaal over de telefoon en een spannend verhaal dat de titel van het boek draagt. Hopelijk gaat Stephen King nog jaren door met schrijven!

avatar van H€yoka
3,5
Hoewel ik het altijd moeilijk heb met kortverhalen, wou ik deze Stephen King wel eens een kans geven. Stephen slaagt er meestal bliksemsnel in om je in een verhaal te laten nestelen en laat dat voor mij nu net het grote manco van vele kortverhalen zijn.

De Telefoon van mijnheer Harrigan: leuk verhaal zonder al te veel liflafjes. Craig leert de wereld kennen en King schrijft het allemaal keurig neer. Persoonlijk vond ik het aangenaam dat een gepest kind niet gelijk in de ravijn stort, maar een normaal leven kan leiden. Het idee met de gsm was aardig, de reden waarom hij hem meegaf klopte, maar sommige delen waren kort door de bocht. Dit viel me vooral op bij de sms'en: geen idee waarom die in het verhaal komen.

Life of Chuck: het doet me een plezier als een gevestigde naam als King toch nieuwe dingen probeert. Het verhaal was iets minder mijn smaak, vooral door de "het is nu gedaan" afloop. Ik denk dat King vooral poogde de "jij bent een universum" boodschap door te krijgen, wat hem in mijn ogen niet gelukt is.

If It Bleeds: zie hierboven, pogingen tot vernieuwing krijgen applaus. Tegelijkertijd sluimert de volharding in de boosheid om de hoek. Dat is wat de Mr Mercedes + Holly Gibney saga voor mij betekent. Een pure detective van King was een leuke afwisseling, drie stuks waren echter niet nodig. Idem dito met de Buitenstaander, we wisten het na het vorige boek wel.
Dit is een vervolg, maar in de slechtste tv film traditie. Meer van hetzelfde, zowel qua verhaal als personages. Holly Gibney is overigens een karakter waar ik koud noch warm van wordt, maar King gaat er klaarblijkelijk graag mee aan de slag. Het geeft me een "makkelijk scoren" gevoel. Het volgende Holly verhaal kan zo verlopen:
1. Holly zoekt een verloren hond voor Finders Keepers en heeft hiervoor haar iPad en BFF Jerome nodig
2. Holly ziet een Youtube filmpje waarin een vlinder op de achtergrond fladdert, Holly ontdekt dat het een magisch wezen is en denkt dat door zijn vleugelslag WOIII kan ontstaan
3. Holly gaat op pad, maar doet een mondmasker aan, al noemt zij dat een kinpamper. (Nota: herhaal duizend keer kinpamper)
4. Holly komt tegenover de vlinder te staan, lijkt alles perfect gepland te hebben, er komt een klein neveneventje waardoor alles in duigen valt en Jerome wordt de deus ex machina die alles redt.

King zal wel zeggen: I write as I damned well please, maar laat Holly voor mijn part maar waar ze hoort: in nevenpersonagesland.

Rat: Dit verhaal sluit het boek op een bevredigende manier af. Een donker sprookje, dat willen we van King. Ook hier sluimert het "te snel naar de finish razen" om de hoek, maar het komt allemaal wel iet of wat goed.

Conclusie: Stephen King is een goed schrijver, ik ben en blijf fan. Wellicht word je door de jaren kritischer en moeten we ons erbij neer leggen dat niet alles een Under the Dome kan zijn. Mocht deze bundel van een beginnend schrijver komen, je zou enthousiast zijn over de stijl, vlotheid en originaliteit van het werk. Dus toch maar 3.5*, al schat ik het gevoelsmatig een tikje lager in.

3,0
Hoewel ik een handjevol boeken van Stephen King bezit, ben ik eigenlijk totaal geen liefhebber van deze man. Kings neiging om voortdurend zijwegen in te slaan en overmatige gebruik van flash-forwards storen mij vaak enorm. Voor de leesclub lag er echter weer een nieuw werk van hem klaar. En eerlijk is eerlijk: zijn boeken lezen wél vaak makkelijk weg.

Omdat "Als het bloedt" een bundel is, de eerste overigens die ik van King lees, lijkt mijn angst voor overmatig uitdijen van verhalen overbodig. Maar toch...zelfs in vertellingen van amper 100 pagina's weet King het voor elkaar te krijgen om regelmatig 'van het pad' te gaan. Met name het derde verhaal, nota bene het titelnummer, vond ik ontzettend rommelig en eigenlijk zelfs onthutsend zwak.

Gelukkig zijn de andere drie verhalen beter al is het tweede verhaal meer een hersenspinsel dan een geraffineerd uitgewerkt script. Het begint echter sterk, met een sfeer die mij sterk deed denken aan "The Stand". Vervolgens ebt de spanning toch beetje voor beetje weg. Kings werk doet mij dan ook vaak denken aan een mooie vrouw zonder karakter. De aandacht is snel getrokken, maar vloeit net zo snel weer weg.

Het eerste en vierde verhaal zijn het meest to-the-point en hoewel alle Stephen King clichés aanwezig zijn, zijn ze voorzien van een duidelijke komp-romp-staart en zit er zowel tempo als spanning in. Natuurlijk is er van enige geloofwaardigheid geen sprake maar de achterliggende ideeën zijn best leuk en ook de karakters passen er prima in. Hiermee is de verhalenbundel ruimschoots gered van een onvoldoende.

3*

avatar van stambec
2,0
dit boek was voor mij eerlijk gezegd een kleine teleurstelling. het pakte me niet. na het lezen van het (naar mijn bescheide mening) geweldige Full Dark, No Stars (ook een bundel van vier) had ik hoge verwachtingen, en lag de lat ook vrij hoog. helaas kwam het er voor mij niet uit.

avatar van Jason82
3,5
De vier verhalen in deze bundel konden mij wisselend boeien. Bij het eerste verhaal Mr. Harrigan's phone is het leuk dat King hedendaagse gadgets verwerkt in een typisch King verhaal. Verder weinig verrassend, maar op z'n Kings wel lekker leesbaar. Precies hetzelfde geldt voor het 4e verhaal; Rat. Lekker leesbaar verhaal in een typische King setting. Amerikaans, wat achtergebleven dorp, ontoegankelijke bospaadjes, blokhut, etc.

In het 3e verhaal "If it bleeds" komen we good old Holly weer tegen. Alhoewel good old.... Het is eerder aangehaald in dit topic, Holly is niet bepaald mijn favoriete karakter. Het verhaal verloopt en eindigt ook ongeloofwaardig, naast al het geneuzel over de relatie tussen Holly, haar moeder en oom Henry. Lastig uit te leggen, maar King is dan niet op z'n best.

Tenslotte het 2e verhaal, "Life of Chuck". Het meest verrassend misschien wel. Het idee dat ieder mensenleven een wereld op zich is, met alle kennis en ervaringen die je op doet. Als iemand sterft gaat er een wereld verloren, dat idee. Vrij wazig, maar ook goed bedacht.

Een bundel met wisselende kwaliteiten dus, maar King zou King niet zijn als het desalniettemin toch altijd lekker leesbaar blijft.

***,5

avatar van AFB86
2,5
Dit is de tweede keer dat ik een verhalenbundel van Stephen King probeer. Eerst zijn geprezen Aardedonker. Ik ben wel een liefhebber van kortere verhalen en moet toegeven dat het erg vlot leest en het telkens moeilijk opzij kan leggen. Zijn schrijfstijl bevalt me dus wel. Echter, tot nu toe vind ik van alle verhalen het einde erg tegenvallen. Het verhaal bloedt gewoon een beetje dood. Geen verrassende plottwists of spannende eindes. Komt dit door de bundels die ik nu gelezen heb of staat King hier bekend om.

Zelf nog niet zo lang fictie aan het lezen, maar merk dat ik het erg ontspannend vind. Als er dus nog goede aanraders zijn met mooie plottwists of verrassende eindes dan houd ik me aanbevolen.

avatar van AOVV
3,0
Leuk om eens een verhalenbundel van King te lezen, want tot nu toe heb ik me beperkt tot het lijviger werk, zoals It en The Stand.

Ik vind de mate van succes wisselend, althans voor mij. Van de vier verhalen vond ik het tweede het meest verrassend: beetje wazig, maar mooie, levendige scènes. Holly Gibney kende ik nog niet, in dit verhaal wordt wel wat gespoilerd lees ik hier? Nu ja, ik vond het personage op zich wel interessant genoeg, dus ooit zal ik wel 'ns in die andere verhalen duiken waarin zij een rol(letje) speelt.

Mr. Harrigan's Phone en Rat tenslotte vind ik twee aardige kortverhalen, maar de echte sprankel ontbrak. King laat wel moeiteloos merken dat ie een goed verhaal kan bedenken én goeie personages op het papier kan toveren, maar ik kan me gewoon veel meer verliezen in het werk van langere adem, merk ik.

3 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 18:55 uur

geplaatst: vandaag om 18:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.