menu

Barracoon: The Story of the Last "Black Cargo" - Zora Neale Hurston (2018)

Alternatieve titel: Barracoon: Oluale Kossola, Overlevende van het Laatste Slavenschip

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch

193 pagina's
Eerste druk: Amistad, New York (Verenigde Staten)

In 1860 wordt de negentienjarige Oluale Kossola vanuit West-Afrika naar de Verenigde Staten verscheept, op het laatste – dan al illegale – Amerikaanse slavenschip de Clotilda. Wanneer hij al ver in de tachtig is, wordt hij als de laatst bekende overlevende van de slavernij geïnterviewd door schrijfster en antropologe Zora Neale Hurston. Gedurende een periode van maanden komen de schrijfster en de oude man elkaar nader, en vertrouwt hij haar steeds meer toe: zijn jeugdherinneringen, verhalen over zijn gevangenneming, de horror van de overtocht en het verdere verloop van zijn leven nadat de Amerikaanse burgeroorlog hem zijn vrijheid teruggaf. Hurston tekende zijn verhaal in 1931 op, maar vond geen uitgever voor dit werk. Toen het in 2017 alsnog verscheen werd het herkend als een uniek historisch document.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Het eigenlijke verhaal van Kossola (Cudjo) is maar een klein deel van het boek, maar wel zeer indrukwekkend. Het verhaal van toen hij nog in Afrika woonde en hoe hij tot slaaf werd gemaakt maakte veel indruk op me, maar ook het verloop van zijn verdere leven na de bevrijding was erg pijnlijk om te lezen. Erg tof hoe Hurston het accent waarmee Kossola spreekt bijna fonetisch heeft weergegeven. Hierdoor ging de persoon voor mij echt leven.

Voor de rest bestaat het boek uit de beschrijving van verhalen die Kossola verteld werden toen hij klein was, de beschrijving van spelletjes die hij speelde en op welke manier het contact met Kossala en het uiteindelijke manuscript tot stand kwamen. Een belangrijk historisch document dit en best wel raar dat het bijna 90 jaar heeft moeten duren voor het uitgegeven werd (wat blijkbaar komt door enerzijds de volkse taal waarin het geschreven is, en anderzijds omdat de rol van Afrikanen bij de slavenhandel uitgebreid aan bod komt). Maar het is goed dat het er nu is.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:42 uur

geplaatst: vandaag om 15:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.