menu

Nel Contagio - Paolo Giordano (2020)

Alternatieve titel: In Tijden van Besmetting

mijn stem
3,30 (5)
5 stemmen

Italiaans
Ideeƫnliteratuur

80 pagina's
Eerste druk: Einaudi, Turijn (Italië)

De corona-epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn – het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen. De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Paolo Giordano voltooide zijn essay net voordat de lockdown van zijn land een feit was.

Bij zijn essay komt het volgende citaat op de voorkant van zijn boek en op diverse sites terug (voor de vertaling is de tekst van zijn Nederlandse uitgever De Bezige Bij aangehouden):
‘Ik ben niet bang dat ik ziek word. Waarvoor dan wel? Voor alles wat de coronavirusbesmetting kan veranderen. Ik ben bang dat ik ontdek dat de beschaving die ik ken een kaartenhuis is. Dat alles wordt uitgewist. Maar ik ben ook bang voor het tegenovergestelde: dat als de angst straks weg is, alles bij het oude is gebleven.’

avatar van Wickerman
3,5
Het leest makkelijk weg en zet tot denken aan. Met dit laatste voldoet het essay aan zijn doel. Veel herkenning ook met eigen gedachten en gevoelens.

Ik vraag me echter af, waarom beschrijft de auteur slechts deze korte tijd van slechts enkele weken? Juist een relaas over een langere periode, de crisis is nog lang niet ten einde, met ook beschouwingen over het ‘nieuwe normaal’, was interessanter geweest.

Nu blijft er een kleine nasmaak achter van te snel te willen inhalen op de actualiteiten. En dat verdient dit essay niet.

avatar van mjk87
3,0
Ik was even bang dat dit boekje nu al niet meer actueel was, maar gelukkig focust Giordano zich meer op algemene thema's die de huidige crisis bij hem doen opkomen. Hij zet je zeker aan het denken en het leest makkelijk weg, maar dit essay mist ook focus. De dingen die Giordano roept hebben ergens wel een samenhang -laat ik dat ter gemak de linkse agenda noemen- maar in dit essay mist het een rode draad. Het zijn vooral enkele losse kreten maar niet verpakt in een strak verhaal. En dat is jammer. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:47 uur

geplaatst: vandaag om 13:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.