menu

Hisoyakana na Kesshô - Yoko Ogawa (1994)

Alternatieve titels: De Geheugenpolitie | 密やかな結晶

mijn stem
3,44 (9)
9 stemmen

Japans
Toekomst / Sociaal

411 pagina's
Eerste druk: Kôdansha, Tokio (Japan)

Op een niet nader genoemd eiland voor een niet nader genoemde kust verdwijnen objecten. Het begint met hoeden, dan linten, vogels, rozen; totdat de zaken veel serieuzer worden. De meeste inwoners van het eiland zijn zich niet bewust van deze veranderingen, terwijl de weinigen die de kracht hebben om de verloren voorwerpen te herinneren in angst leven voor de draconische geheugenpolitie, die zich ertoe verbindt ervoor te zorgen dat wat is verdwenen, vergeten blijft. Als een jonge vrouw, die worstelt om haar carrière als romanschrijfster te behouden, ontdekt dat haar redacteur gevaar loopt voor de geheugenpolitie, bedenkt ze een plan om hem onder haar vloerplanken te verbergen. Terwijl angst en verlies steeds dichterbij komen, klampen ze zich vast aan wat zij heeft geschreven als het laatste middel om het verleden te behouden.

zoeken in:
3,5
Fascinerend verhaal, hoewel het naar mijn gevoel een beetje traag verteld wordt, maar laat me u gerust stellen: naar het einde toe versnelt het tempo weer behoorlijk om op een onvermijdelijk bevreemdende wijze te eindigen.
Zoals op de achterflap staat, inderdaad een erg poëtisch boek, wat niet per se wil zeggen dat het heel dromerig of sentimenteel is, gewoon een erg krachtig persoonlijk relaas van een gevoelig mens in een beklemmende wereld.
Kortom: goeie schrijfster, sterke sfeer, origineel concept, maar niet voor mensen die van veel actie en een rechttoe rechtaan vertelstijl houden.
Iedereen met mij eens dat de oude man de opa van de schrijfster was, maar dat grootouders wellicht ooit al gewist waren?

avatar van -JB-
4,0
De Geheugenpolitie is een bevreemdend boek over een eiland waar objecten verdwijnen. Niet alleen in de letterlijke zin, maar verloren objecten worden ook actief uit het geheugen van de bewoners gewist. Slechts enkelen weten zich te verzetten tegen de amnesie. Op hen wordt actief gejaagd door de geheugenpolitie. Zo ontstaat een wonderlijke roman waarin paralellen met landen met onderdrukking en repressief beleid te ontdekken zijn. Tegelijk is het ook kwetsbaar boek over afscheid nemen. Dit wordt versterkt door de typisch Japanse sfeer, met een kwetsbare hoofdpersoon met slechts weinig sociale contacten. Kortom, een fijn boek rondom een interessante gedachte. Enige kritiekpunt is de beperkte ontwikkeling van het verhaal, waardoor ik met het gevoel achterbleef dat er meer in had gezeten.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:17 uur

geplaatst: vandaag om 02:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.