menu

Bis zur Letzten Stunde. Hitlers Sekretärin Erzählt Ihr Leben - Traudl Junge en Melissa Müller (2002)

Alternatieve titel: Tot het Laatste Uur. Het Intrigerende Levensverhaal van Hitlers Secretaresse

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Duits
Autobiografisch / Historisch

280 pagina's
Eerste druk: Claassen, München (Duitsland)

Traudl Junge is nog maar 22 jaar oud als Adolf Hitler haar aanstelt als zijn persoonlijk secretaresse. Het eenvoudige meisje dat eigenlijk niets liever wil dan danseres worden, wordt in korte tijd deelgenoot van zaken die zich op het hoogste niveau van de nazi's afspeelt. Vanaf 1942 is ze vrijwel voortdurend aan de zijde van de Führer. Ze tikt zijn brieven en redevoeringen. Ze is er bij als op 20 juli 1944 een aanslag op zijn leven wordt gepleegd. Als het einde van het Duizendjarig Rijk onafwendbaar is, tekent ze zijn politieke testament op.

zoeken in:
4,0
Met haar dagtekeningen vertelt Traudl eigenlijk over twee personages: over haarzelf met haar verlangens, haar waarnemingen aan de zijde van de 'führer' , haar vragen, etc. Maar omdat haar verhaal wordt beïnvloed door de beroemdste misdadiger allertijden krijgt iedere verhandeling verwijzend naar deze man zulk een gewichtig karakter dat je kan spreken van twee verhalen.
Eens een keertje niet het verhaal van een geniaal waanzinnige of een monster. Hier vertelt Traudl haar verhaal in een leven met Hitler zoals hij was als mens. Dat maakt dit boek fascinerend en (psychologisch) interessant. Want het reikt enig inzicht uit in motieven, het waarom Hitler was wie hij was in zijn overtuigingen en moralen. En omdat Traudl een gewone jongedame was, naïef en onbevooroordeeld en zonder enig affiniteit met politiek e/o het nationaalsocialistische streven, kennen haar memoires/dagtekeningen geen standpunt en rechtvaardiging, naar wie dan ook. En die krijgen ook geen kans opgewekt te worden, te wijten aan de propaganda waar het naziregime zijn dictatuur mede op uitleefde.
Dus wat krijg je:Hitler, de mens. Zijn vermogen tot begrip,de brede interesses, zijn liefde voor (Duitse) cultuur en dieren. En uitgaande zijn uitspraken en de weergegeven dialogen beschikte hij over een intellectueel vermogen maar ook zonder meer (hoe onvoorstelbaar ook) een mogelijk hoog EQ. Hoe dezen hun consistentie verliezen naar het einde van de oorlog toe en daarmee zijn zwakheden ook het dagliicht gaan zien. Daarmee heeft hij meer blootgelegd dan woorden kunnen zeggen

Vlot geschreven, oprecht ook. Psychologisch gezien heeft het interessante inzichten te bieden zonder enig pretentie. En Hitler? Mij zal je niet horen, ook al zou ik feitelijk weten 'waarom', om morele redenen.
Dit boek 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 22:00 uur

geplaatst: vandaag om 22:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.