menu

Rusland in 101 Wodka-etiketten: Een Bonte Biografie van een Land & Zijn Bewoners - Edwin Trommelen (2020)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Kunst en Cultuur / Historisch

223 pagina's
Eerste druk: Lias, Hilversum (Nederland)

Eind jaren negentig kwam er elke dag wel ergens in Rusland een nieuwe wodka op de markt. En elke nieuwe wodka was voorzien van een veelal kleurrijk en illustratief etiket. Deze nog jonge maar vitale traditie van uitbundige etiketten leent zich uitstekend voor het vertellen van het verhaal van Rusland in vele aspecten. In zijn boek verbindt Edwin Trommelen zijn uitgebreide verzameling etiketten – waarschijnlijk bezit hij de grootste collectie ter wereld, inclusief een eigen etiket ‘Barabanov’ – aan zijn grote kennis van het land. Aan de hand van telkens één etiket vertelt hij over poëzie, dagelijks leven, geschiedenis, maatschappij, taal, kinderjaren, kunst, (onbekende) uitvindingen, volkeren, et cetera. Maar ook minder voor de hand liggende zaken komen aan de orde, zoals hoe Rusland ruikt, welk eten de Rus in het buitenland mist, wie zijn helden zijn en hoe hij vloekt. Kortom, het boek is tegelijkertijd verheven en laag-bij-de-gronds; het gaat over dichters en tsaren, maar ook over Ivan Ivanovitsj – De Russische Jan-met-de-pet – en zijn vrouw Irina.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (moderator)
Verwacht geen literair meesterwerk.

Verwacht ook geen boek over wodka.

Edwin Trommelen hangt zijn verslag op aan de door hem uitgekozen 101 etiketten uit zijn verzameling, die nemen doorgaans per stuk circa een kwart tot een derde deel van een pagina in beslag, maar houdt geen betoog over de wodka’s uit de oorspronkelijk bijbehorende flessen.

Het etiket van ‘Tsaritsa-wodka’ (‘Tsarina-wodka’) is voor hem bijvoorbeeld een uitgangspunt voor een verhaal over de geschiedenis van Catherina de Grote (1729-1796). Het etiket van ‘Pilot-wodka’ vormt een aanleiding voor een verhandeling over de cultuur van de jaren 1930. Hoewel die periode werd gezien als het tijdvak van de Grote Terreur, was de visie van het Moskouse Kremlin juist dat het leven vrolijker en beter was geworden. Daarbij werd verwezen naar cultuuruitingen als musicals, Sovjetparfums, grandioze feestparades. Helden van die tijd waren arbeiders, maar superhelden waren poolreizigers en…piloten. Het etiket van ‘Kalinka-wodka’ voert de schrijver naar de Russische volksmuziek. Verder zijn er een aantal raakvlakken met diverse Nederlandse zaken in zijn korte verhalen te vinden.

Het risico van een dergelijke benadering is dat een boek als los zand aan elkaar dreigt te gaan hangen. Door zijn omvangrijke feitenkennis, zijn onderverdeling van die feiten en de presentatie weet Edwin Trommelen niet alleen dat risico te voorkomen, maar ook de aandacht gevangen te houden.

Binnen het genre, waarin het boek valt, is dat goed voor een ruime voldoende.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:44 uur

geplaatst: vandaag om 20:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.