menu

De Tranquillitate Animi - Lucius Annaeus Seneca (60)

Alternatieve titels: Innerlijke Rust | On the Tranquility of the Mind

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Latijn
Ideeƫnliteratuur

98 pagina's
Eerste druk: Onbekend, Rome (Romeinse Rijk)

We hebben alles wat we willen, kunnen ons alles veroorloven. En toch zijn we ontevreden met ons leven. En vooral ontevreden met onszelf. Het is geen depressie en we zijn ook niet diep ongelukkig, het is meer een onbestemd gevoel van onvoldaanheid. Wat is er toch aan de hand? Deze psychische toestand is van alle tijden. Dat blijkt wel uit 'Innerlijke rust' van de Romeinse filosoof Seneca. Daarin geeft hij een messcherpe analyse van het probleem: het ligt aan onszelf, aan onze geestelijke houding. Als je niet duidelijk hebt wat je wilt en geen heldere keuzes maakt, blijf je altijd onrustig en verveeld. Gelukkig is daar wel iets aan te doen. Kijk goed wat je talenten en mogelijkheden zijn, zegt Seneca, en handel daarnaar. In elke situatie, zelfs onder dwang en tirannie, kan een mens het goede doen. Zorgvuldig vrienden uitkiezen, je niet druk maken om zinloze zaken, niet telkens wisselen van plan: praktische middelen om je leven te ordenen. Zo wijst Seneca zijn lezers in kort bestek feilloos de weg naar innerlijke rust en balans.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,0
Opnieuw een betoog van Seneca uit die boeiende eerste eeuw van onze jaartelling.

Het begint met een brief van zijn jongere vriend Serenus waarin hij zijn innerlijke onrust en psychische zwakheid beschrijft en vervolgens de hulp van Seneca inroept.

Seneca gaat er eens goed voor zitten. In 16 hoofdstukjes en enkele slotopmerkingen aan zijn vriend beschrijft hij het probleem en biedt raad.

Voortreffelijk en zeer toegankelijk is de vertaling van Vincent Hunink. De prachtige soepel lopende zinnen zijn een genot voor de lezer en geven de literaire glans goed weer.
Maar natuurlijk gaat het niet om de vorm alleen, vooral de inhoud van het geschrift is het lezen waard.
Seneca weet opnieuw een rake beschrijving te geven van wat hij om zich heen ziet. Mensen die opgaan in hun eigen succes, reislust, carrière, weelde en genotzucht en tenslotte door dit alles in de diepste verveling terechtkomen. Daarbij haalt hij de dichter Lucretius aan:

“Op die manier vlucht ieder voor zichzelf.”

Hij geeft de raad om goed gezelschap te kiezen:
“Niets geeft zoveel plezier als een trouwe, aangename vriendschap. Wat is het heerlijk als er mensen voor je klaarstaan aan wie je elk geheim gerust kunt toevertrouwen! Wat zij weten van jou hoef je minder te vrezen dan wat jij weet van jezelf. Praten met hen vermindert je zorgen, hun ideeën ondersteunen wat jij besluit. Hun vrolijkheid verdrijft jouw sombere buien, ja, hun aanblik alleen al doet je plezier!"

Niet dat je zo’n vriend gemakkelijk zult vinden: “Want ja, waar vind je die? We zoeken hem al eeuwen … Het beste is: een zo min mogelijk slecht mens."

“Er is in ieder geval één groep waarmee je alle contact moet vermijden. De negatievelingen. De eeuwige zwartkijkers. De lui die alles aangrijpen voor geklaag en gemopper. Natuurlijk, zulke mensen kunnen best loyaal zijn en jou alle goeds toewensen. Maar iemand in je buurt die altijd ergens mee zit, die over alles zucht en steunt? Dat is een vijand van jouw innerlijke rust! “

Zoals ons niet echt meer verrast, doet Seneca een beroep op doelgericht zijn, luxe en bezit zoveel mogelijk vermijden en je niet al te veel bemoeien met andermans zaken. Innerlijke rust is een goed geweten, onbelast door nutteloze dingen en verkeerde contacten. En dat zei een man die zelf flink wat tegenstand gekend heeft en uiteindelijk door de geesteszieke keizer Nero, bij wie hij in dienst was, tot zelfmoord werd gedreven.

Een mooi werkje dat de eeuwen goed doorstaan heeft.

PS. Voor het geval iemand zich afvraagt in welk oud stuk perkament ik heb zitten neuzen, hier de bron:
Seneca levenskunst; filosofische essays over leven en dood, vertaald en toegelicht door Vincent Hunink, Athenaeum, vijfde druk, Amsterdam 2022.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:14 uur

geplaatst: vandaag om 15:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.