menu

De Kleine Keizer: Verslag van een Passie - Martin Bril (2008)

mijn stem
3,46 (24)
24 stemmen

Nederlands
Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In 'De Kleine Keizer' schrijft Martin Bril over de man die hem sinds enkele jaren voortdurend bezig houdt: Napoleon. Om grip te krijgen op zijn passie, ging Bril op reis op internet, in antiquariaten en in Europa; hij las zich een ongeluk over hem; hij bezocht slagvelden in Tsjechië, Italië en Polen, de geboortegrond van Bonaparte en het Franse grondgebied waar hij zijn laatste voetstappen zette; hij zag tientallen musea van binnen en vanbuiten; hij dwaalde door het Parijs van Napoleon en reisde de keizer na in Nederland. Hij beschrijft de keizer zoals geen historicus dat heeft gedurfd: zijn gewoontes, zijn verslavingen, zijn fascinaties en zijn zwaktes. Bril gaat in op Napoleons bondgenoten en tegenstanders, officieren en paarden, familieleden en verraders, echtgenotes en minnaressen. Ook die mensen komen in De Kleine Keizer aan bod: verzamelaars, hobbyisten, mannen die door weer en wind veldslagen naspelen, historici en schrijvers. Het gaat Bril niet alleen om het verhaal van Napoleon en zijn mythe, het gaat hem ook om zijn eigen passie: hoe kon hij op een dag wakker worden met de kleine keizer in zijn hoofd?

zoeken in:
avatar van DvonGeem
Ik ben wel benieuwd naar dit boek. Is wat heel anders van Martin Bril. Die gebundelde column boekjes ken ik nu wel.

avatar van DvonGeem
Hoe kan je deze punten geven M.A.A.I.K.E. het boek is nog niet uit? Dat duurt nog een paar weken.

avatar van Dimara
DvonGeem schreef:
Hoe kan je deze punten geven M.A.A.I.K.E.

Zeker een 1 april grapje?

avatar van Jasper
3,5
Een alleraardigst boekje van de koningcolumnist. Ik vind het boek naar het einde toe steeds sterker worden. Bijvoorbeeld het verhaal van Napoleon die aankomt in Engeland kan met recht fabelachtig worden genoemd.
Desondanks denk ik dat je wel 't een en ander van Napoleon en de achttiende/negentiende eeuw moet afweten alvorens het geheel te kunnen waarderen. Bril vergeet namelijk soms in zijn passioneel betoog allerlei randzaken uit te leggen. Maar dat is, denk ik, met opzet: geen biografie, geen historiografie, maar gewoon een fijn boekie over Napoleon.

avatar van thomzi50
Typeringen als de 'koningcolumnist' hoor ik vaker met betrekking tot Bril; en dan altijd vraag ik me af: waarom? Ik vind zijn stukken verdienstelijk, maar zo verschrikkelijk eentonig, ik kan het maar niet begrijpen. Mede daardoor zal ik me niet gauw wagen aan zijn boeken.

avatar van Jasper
3,5
Je hebt gelijk dat je Bril soms wel wat van eentonigheid kunt betichten. Maar hij is zo'n mooi stilist en verteller. Die eigenschappen zie je veel minder bij de (politieke) columnisten.
Mja, smaak, he.

avatar van Jasper
3,5
Dit boek won deze week de Bob den Uyl-prijs. Een dag voor het overlijden van de schrijver. Triest (overlijden), maar terecht (winst van de prijs).

avatar van Renius
4,0
mooi boek, leest heerlijk weg. Fijn en luchtig geschreven.

4,0
Dit boek met veel plezier gelezen. Vlot geschreven door Martin Bril. Alleen moet men wel bedenken dat de veldslagen, waar Napoleon bij betrokken was, ongeveer één miljoen Franse levens eisten. En dan nog de gesneuvelde soldaten bij de tegenstanders , zodat er nog zeker één miljoen bij kan worden geteld. Bril schrijft ook over de paarden, waar ook miljoenen van omkwamen. Tijdens de veldtocht in Rusland aten de Franse soldaten hun eigen paarden op, omdat er geen voedsel meer te vinden was. Napoleon was een onbeschrijfelijk wreed heerser. Vind het onbegrijpelijk dat hij heden ten dage nog altijd in het chauvinistische Frankrijk als een held wordt vereerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:40 uur

geplaatst: vandaag om 00:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.