menu

Midden op de Weg, Zo Hard Mogelijk - Arthur Umbgrove (2006)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Streek/Familie / Oorlog

302 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Arthur, de hoofdpersoon van 'Midden op de weg, zo hard mogelijk,' erft de Brabantse boerderij van zijn grootvader. Op zolder vindt hij een doos met brieven uit de oorlogstijd van zijn grootvader gericht aan zijn grootmoeder. In die brieven vertelt hij over zijn werk als spion voor de geallieerden. Wilde zijn grootvader dat hij deze verzameling brieven zou vinden? En hoe kon het dat zijn grootvader in de oorlog zo openlijk aan zijn vrouw over zijn spionagewerk schreef? Hoe authentiek zijn die brieven precies? Arthur, even oud als zijn grootvader ten tijde van de oorlog, besluit zijn sporen te volgen en reist naar Duitsland en Zwitserland, in een poging de waarheid over het verleden te achterhalen.

zoeken in:
3,5
Dit boek werd me aanbevolen door iemand die ik onderweg tegenkwam en daar heb ik geen spijt van gekregen.
In de Biblion recensie lezen we:
"Deze roman is zijn literair debuut en het is een interessante mix geworden van fictie, documentaire, briefroman, biografie en autobiografie. Umbgrove volgt het spoor terug naar het leven van zijn grootvader. Uit documenten en brieven die hij op de zolder van de van zijn grootvader geërfde boerderij vindt, blijkt hoe belangrijk deze in de Tweede Wereldoorlog is geweest. Hij was werkzaam bij Philips en speelde op heel eigen wijze in het verzet en voor zijn bedrijf een voorname rol."
Het boek is interessant om te lezen. Ik wil ervan uitgaan dat veel materiaal betreffende de grootvader op verifieerbare feiten berust. Maar de auteur voegt hier eerlijk aan toe dat de in het boek opgenomen geschreven brieven door hem bedacht zijn. Dat maakt het boek geen zuivere biografie, maar het maakt het wel heel leesbaar. Het is goed dat hij dit in de verantwoording achteraf duidelijk maakt. Omdat de oorlog 40-45 een zeer voorname rol in de levens van een ieder in dit boek speelt, zou ik de categorie "oorlog" toevoegen.
Dit boek werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2006 en werd bekroond met de Libra Debutantenprijs 2006.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:48 uur

geplaatst: vandaag om 09:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.