menu

The Hedgehog and the Fox: An Essay on Tolstoy's View of History - Isaiah Berlin (1953)

Alternatieve titel: De Egel en de Vos

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Historisch

160 pagina's
Eerste druk: Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

"De vos weet van alles wat, maar de egel kent één ding door en door.'' Toen Isaiah Berlin deze uitspraak in zijn studentenjaren voor het eerst hoorde, maakte hij er een geintje van: hij verdeelde zijn vrienden in egels en vossen. Egels zijn op zoek naar één centrale gedachte waaraan ze alles proberen te koppelen. Vossen zijn gefascineerd door de oneindige variatie op de wereld. Egels zijn structurele drammers, vossen zijn ongeorganiseerde fladderaars. Wil je weten wat voor een denker iemand is, begin dan bij de vraag of je een egel of een vos voor je hebt. Plato, Hegel: egels. Aristoteles, Erasmus: vossen. Sommigen zijn iets moeilijker: wat is Tolstoj bijvoorbeeld? En hoe sta je zelf eigenlijk in het leven, als egel of als vos?

zoeken in:
4,0
Tendentieuze plotomschrijving: ''Egels zijn structurele drammers, vossen zijn ongeorganiseerde fladderaars. '' - Nergens komt deze pejoratieve uitleg ook maar in de verste verte voor in Berlins betoog.

''En hoe sta je zelf eigenlijk in het leven, als egel of als vos?'' - En dit suggereert dat het een of andere intellectuele hulpgids voor beginnende denkers is, quod non.

ZAP!
memorable: punt gemaakt, de 'corrigeren' knop is echter altijd dichtbij!

avatar van Bruno_6
Dit boek werd besproken in het uitstekende radioprogramma Interne Keuken.

4,0
ZAP! schreef:
memorable: punt gemaakt, de 'corrigeren' knop is echter altijd dichtbij!


Ik zie nu pas dat ik 'm zelf heb toegevoegd (gelukkig niet zelf geschreven, maar dan nog), lol.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:20 uur

geplaatst: vandaag om 13:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.