menu

Jl. - Anjet Daanje (2016)

mijn stem
4,50 (4)
4 stemmen

Nederlands
Historisch

365 pagina's
Eerste druk: Passage, Groningen (Nederland)

Finn Pompe vertelt zijn kinderen iedere avond voor het slapengaan over zijn leven. Toen hij zelf klein was, vertelden zijn oom en zijn opa's hem op hun beurt over hun leven, en zo raakte Finn vervuld van het idee dat hij niet alleen onderdeel is van de familiegeschiedenis maar ook van de wereldgeschiedenis, en dat die twee zaken onontwarbaar met elkaar verweven zijn. Ieder hoofdstuk van de roman 'jl.' speelt zich af op een belangrijke dag uit de wereldgeschiedenis, beginnend in 1967 en eindigend in 2011. Neil Armstrong stapt op 21 juli 1969 als eerste mens op de maan, maar voor Finns familie zal het altijd de dag blijven waarop Finn zijn eerste stapjes zette. Op een autoloze zondag in 1973 valt Finns nichtje, Juno, een gat in haar hoofd en krijgt haar vader een flinke bekeuring als hij haar in paniek met de auto naar de huisarts brengt. Terwijl de Berlijnse Muur valt, staan Finn en Juno met autopech aan de grens bij Helmstedt en leren ze twee Oost-Duitse studenten kennen die voor het eerst in het westen zijn. Langzamerhand blijkt dat het verleden net zo veranderlijk en onzeker is als de toekomst. Verschillende malen zetten gebeurtenissen met terugwerkende kracht alles wat vanzelfsprekend was op zijn kop. Finn en Juno kunnen zich niet losmaken van hun familiegeschiedenis. Die bepaalt hun levensloop, met dramatische gevolgen.

zoeken in:
avatar van H€yoka
5,0
Met veel plezier gelezen en enorm goed bevonden.

De eerste paar hoofdstukken zijn wat moeilijk deze keer. Anjet beschrijft 2 gezinnen van 3 en 2 grootouderparen. Dat in combinatie met het voor- en achteruit gaan in het verhaal, het wisselen van een alwetende verteller naar een ik-persoon die aan zijn kinderen vertelt, maakt het aanvankelijk wat verwarrend.

Maar gaandeweg komt dit allemaal goed en serveert Anjet ons een verhaal, of beter een historie waar alles met alles verbonden wordt. Een prachtig voorbeeld is de moeder die onbevreesd met haar baby kan praten waar jaren later het kind dit evenzeer kan met zijn dementerende moeder.

Als geschiedenis fanaat is het leuk dat Daanje werkelijke gebeurtenissen in dit boek verwerkt, maar verwacht niet dat ze speciaal belicht worden of een rol spelen in de plot.

Een laatste pluspunt, zowel in dit boek als in de Herinnerde Soldaat, dus echt wel een plus van de schrijfster is dat ze de zaken zo kan voorstellen dat je gaat twijfelen aan dingen die je gewoon denkt te weten. Je kan dus met haar romans van begin tot eind blijven meepuzzelen naar de werkelijke toedracht van het geheel.

avatar van Gast123
4,5
Van Anjet Daantje heb ik De Herinnerde Soldaat gelezen dat ik veel te langdradig vond. Ik ben blij dat ik toch nog een ander boek van haar heb gelezen, deze beviel mij stukken beter. De meeste van de historische gebeurtenissen die zich op de achtergrond afspelen kan ik me nog goed herinneren wat voor mij zeker ook een pluspunt was.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:45 uur

geplaatst: vandaag om 13:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.