menu

Beethoven in de Bunker. Musici onder het Nazisme: Vereerd, Verbannen, Vergast - Fred Brouwers (2019)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Historisch

216 pagina's
Eerste druk: EPO, Antwerpen (België)

Mei 1945. Een ploeg Sovjetsoldaten doorzoekt Hitlers geheime bunker in Berlijn. Ze vinden lichamen, documenten, juwelen en schilderijen maar stuiten ook op een uitgebreide collectie 78-toerenplaten. Dat daar werk van Beethoven, Wagner en Bruckner tussen zit, verbaast niemand. Hetzelfde voor een stoet andere door de nazi’s gepromote reuzen: ‘Het lijkt wel alsof de nazi’s Mozart een stalen helm hebben opgezet, Schubert met een sabel hebben omgord en Johann Strauss prikkeldraad rond zijn nek hebben gewikkeld’, zei componist Robert Stolz daar ooit over. Maar hoe is het mogelijk dat Hitler ook ‘verboden’ joodse en Russische componisten en uitvoerders in de aanbieding heeft? In dit boek vertelt Fred Brouwers over de merkwaardige verhouding van de nazi’s met klassieke muziek. Want terwijl de Führer plaatjes draaide in zijn bunker broodroofden zijn troepen een hele reeks levende musici of, erger, stuurden ze naar concentratiekampen of de psychiatrie. Anderen konden dan weer op tijd vluchten, heulden mee met het regime of verzetten zich.

zoeken in:

avatar van PeterW
3,0
PeterW (crew)
Toen ik aan dit boek begon dacht ik een soort verslag te gaan lezen over de laatste dagen van Hitler in zijn bunker, de platen die hij draaide en nazimuziek in het algemeen. Dit vormt echter slechts de inleiding. Wat je verder voorgeschoteld krijgt zijn een verzameling korte essays, korte biografietjes over het wel en wee van musici ten tijde van het naziregime. Wat deden zij, wat gebeurde er met hen en hoe fout waren ze. Op zich wel leuk, maar de leven van de diverse mensen zijn vaak te interessant om het er met een paar bladzijden van af te doen. Wat ik hier voornamelijk uit leerde, was dat bepaalde mensen minder fout waren dan ik gedacht had (Richard Strauss is in mijn achting gestegen ), en anderen waren meer fout dan ik had ook maar gedacht zou kunnen hebben, en zijn dus aanzienlijk in mijn achting gedaald (Igor Stravinsky en Franz Lehar ). Maar het is goed om te weten dat bepaalde mensen waarvan ik altijd geweten heb dat ze goed fout waren, dat daadwerkelijk ook nog zijn (Herbert von Karajan )

Gast
geplaatst: vandaag om 23:59 uur

geplaatst: vandaag om 23:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.