menu

The Mirror & the Light - Hilary Mantel (2020)

Alternatieve titels: De Spiegel & het Licht | Thomas Cromwell Trilogy #3

mijn stem
3,86 (7)
7 stemmen

Engels
Historisch

864 pagina's
Eerste druk: Fourth Estate, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon. Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden?

zoeken in:
4,5
Ik heb het nog niet, maar zodra die coronarotzooi achter de rug is, maak ik er werk van. Intussen zijn de eerste twee recensies (telkens in The Guardian) die ik tot nu toe onder ogen kreeg bijzonder lovend. Ik had, met deel 1 en 2 in gedachten, niet anders verwacht. Het teaser-fragment in de krant doet eveneens het allerbeste verhopen. Kandidaat boek-van-het-jaar? Ik vermoed van wel. Nog even geduld: er wachten een 900-tal pagina's puur leesplezier ...

avatar van -JB-
Wel een ellende dat ze voor de Nederlandse vertaling weer over zijn gestapt naar een nieuw cover ontwerp. Ziet er dadelijk weer niet uit in de boekenkast...

avatar van handsome_devil
3,5
Het lezen van deze trilogie was een flink project. De eerste twee delen met heel veel plezier gelezen, maar het laatste deel viel me toch best wel zwaar. Ik ben erachter dat ik niet gemaakt ben voor heeeel lang verhalen. Ik had het op een gegeven moment wel gehad met het universum dat Mantel schept, en keek 850 pagina's lang uit naar het volgende boek dat ik zou lezen (dat niet per se beter was, maar in ieder geval anders).

Ik heb een vrij lang stuk geschreven over de gehele trilogie. De stukjes over de eerste twee delen heb ik in iets andere vorm ook al hier op de site gepost.

Hilary Mantel - Thomas Cromwell Trilogie - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

4,0
Ik was eigenlijk wel blij met het commentaar van onze devil hierboven en van het matige stemgemiddelde. Ik wilde per se de trilogie afmaken, maar ik begreep dat dit een klus zou worden. Zou ik hier enthousiast aan beginnen, dan zou ik waarschijnlijk na 200 pagina's eens om me heen kijken en beseffen dat ik er nog 700 had te gaan. Zou ik hier supersloom aan beginnen, dan zou ik het langer volhouden, maar dan zou ik er na een maand achterkomen dat ik nog een half jaar had te gaan.

En dus heb ik iets gedaan waar ik geen fan van ben, maar wat wel de juiste oplossing bleek: ik heb een leesstrategie gevolgd! Iedere dag 30 pagina's (mocht ietsjes meer of minder zijn), zonder een dag te verzaken. Dan zou ik binnen een maand klaar zijn, bleef het aantal pagina's behapbaar en zou ik tussendoor nog wat klein spul en non-fictie kunnen lezen.

Achteraf ben ik blij dat ik het zo heb gedaan, want dit boek heeft een probleempje. Terwijl boeken 1 en 2 een strakke spanningsboog hebben (deel 1 de opkomst van Cromwell en de teneergang van Thomas More, deel 2 de ondergang van Anne Boleyn), heeft dit deel geen centrale focus. Het eindigt uiteraard met de dood van Cromwell maar dat begint pas rond pagina 700. De pagina's daarvoor is het boek min of meer een kroniek. Heel boeiend, heel goed geschreven, maar als lezer heb je niet echt een reden om door te gaan. Je hebt nooit een ontknoping in zicht, want er valt niets te ontknopen.

Toch blijft dit een glorieuze historische trilogie (en de reden waarom heb ik al bij Wolf Hall vermeld). Ik zal de personages nog gaan missen, behalve de verschrikkelijke Henry. Christophe's vervloeking van Henry was mij (en waarschijnlijk nog vele lezers) uit het hart gegrepen. 'Your own mother curses you. I hope a leper spits on you. I hope your whore has the pox. I hope you go to sea in a boat with a hole in it.' Zo is het maar net.

avatar van handsome_devil
3,5
Haha, heerlijk citaat.

avatar van Abubakari
Allemaal fake news, als het er op aan kwam was Hendrik best een brave.

4,5
Hoe vaak in je leven lees je een boek van bijna 900 pagina's (of meer)? Ook dit 3de deel is groots en al die andere superlatieven, maar zo'n turf lees je toch niet even gemakkelijk als de doorsnee roman-van-gemiddelde-lengte. Ik kan niet ontkennen dat de lectuur deze keer niet altijd vlot verliep (vooral de eerste helft) en soms met horten en stoten vorderde. Niettemin getuigen alle bladzijden honderduit van het meesterschap van de schrijfster. Het is onvoorstelbaar hoe minutieus ze is te werk gegaan om alles tot in het kleinste detail historisch geloofwaardig uit te werken. "The Mirror and the Light is" een waardig sluitstuk van de trilogie, maar 875 pagina's is wel veel.

avatar van H€yoka
4,5
We zijn er klaar mee. Thomas Cromwell blijft een enigma in de geschiedenis en Hilary Mantel eert hem op passende wijze. De machtige Thomas beweegt zich nog steeds als een vis in het water aan het hof van Hendrik VIII maar stilaan voel je de barstjes kraken. Hij gaat om dezelfde reden dat hij gekomen is. Dingen gebeuren waarvan je denkt: nou zet ie het weer naar zijn hand en dan gebeurt uiteindelijk toch het onvermijdelijke. Hoe verzin je het zou je soms denken maar dan realiseer je je dat het allemaal min of meer echt zo gebeurde. Fascinerend en prachtig neergeschreven. Misschien iets te traag en te lang deze maar ik heb er me hoegenaamd niet aan gestoord.

4.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:31 uur

geplaatst: vandaag om 07:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.