menu

La Vita Bugiarda degli Adulti - Elena Ferrante (2019)

Alternatieve titel: Het Leugenachtige Leven van Volwassenen

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Italiaans
Psychologisch

326 pagina's
Eerste druk: e/o, Rome (Italië)

De dertienjarige Giovanna woont in een van de beste wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria. Giovanna besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria om meer over zichzelf te weten te komen. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna's ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in gruzelementen. Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante - het zijn Giovanna's eerste stappen naar volwassenheid.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Helemaal in de stijl van de Napolitaanse romans. Het leugenachtige leven van volwassenen is daarmee zeer relevant in z'n thema's en de manier waarop die thema's worden verbeeld. Ferrante schrijft, zo zou je kunnen zeggen, over vrouw worden in Napels, maar het gaat over nog veel meer. 'Frantumaglia', ofwel warboel, is alomtegenwoordig. De expositie vond ik erg goed, het middendeel iets minder maar met name het slot maakt veel indruk. Elena Ferrante blijft dus voor mij één van de interessantste schrijvers van onze tijd.

avatar van eRCee
4,0
In het Nederlands Dagblad van gisteren staat een recensie van mij over dit boek, waarin ik de stijl van Ferrante vergelijk met de losse toets in de schilderkunst.

Wat ik er niet in kwijt kon, is dit fraaie fragment, speciaal bewaard dus voor m'n lieve Boekmeter-vrienden. De hoofdpersoon, het meisje Giovanna, logeert bij een vriendin en haar vriend, op wie ze een oogje heeft, en ze maakt het ontbijt klaar om het naar het stel te brengen:

Ik vond een dienblad, ik vulde het met kopjes, borden, bestek, brood, koekjes, boter, aardbeienjam waar ik een paar wittige schimmelsporen vanaf haalde, en het stomende koffiepotje. Ik deed het met een onverwachte tevredenheid, alsof mijn enige overlevingskans op dat moment vorm aan het krijgen was. En het enige waarvan ik schrok was het plotselinge overhellen van het dienblad toen ik met mijn vrije hand de deurklink omlaag deed. Ik was bang dat het koffiepotje, dat alles op de vloer zou belanden, maar dat gebeurde niet. En toch verdween mijn tevredenheid, het wankele evenwicht van het dienblad werd op mijn overgedragen. Ik liep verder alsof niet het dienblad maar ik op de grond dreigde te belanden.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.