menu

The Ballad of Songbirds and Snakes - Suzanne Collins (2020)

Alternatieve titels: De Ballade van Slangen en Zangvogels | The Hunger Games #0.5 | Hunger Games Prequel

mijn stem
3,50 (5)
5 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction / Avontuur

528 pagina's
Eerste druk: Scholastic, New York (Verenigde Staten)

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus' prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen. Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

zoeken in:
3,5
Een prequel die toch wel de moeite loont, op voorwaarde dat je de andere boeken gelezen hebt. Ik denk ook dat het niet helemaal werkt als je deze leest vóór je aan de andere Hongerspelen-boeken begint, alhoewel het misschien toch niet zo'n probleem zal zijn. Er zitten een aantal referenties in naar personages en andere zaken die de fans van de Hongerspelen-reeks direct zullen herkennen, maar als je het niet zou weten of herkennen, worden ze wel duidelijk als je hierna de Hongerspelen-trilogie zou lezen.
Verder: interessant dat Collins voor een veel minder sympathiek hoofdpersonage kiest (de fans vermoeden natuurlijk al onmiddellijk dat er iets niet spoort met deze jongen...), maar toch boeiend uitgewerkt, zodat nje begrijpt dat zelfs deze persoon in de jaren waarin zijn persoonlijkheid werd gevormd met innerlijke conflicten worstelde en zoals ieder mens voor de keuze stond om morele keuzes te maken of enkel het overlevingsinstinct te volgen. Daar wil ik verder niet te veel over verklappen, maar Collins slaagt er toch wel in dat conflict geloofwaardig neer te zetten en Coriolanus Snow als een menselijk wezen te presenteren. Een beetje minder vond ik de nogal snelle wisseling van stemming en gemoed van Coriolanus. Het is misschien wat eigen aan zijn leeftijd, maar soms schiet hij toch wel erg snel van het ene uiterste naar het andere.
Het verhaal illustreert wel goed hoe de juiste (of verkeerde) omstandigheden gecreëerd werden voor de amorele en egoïstische keuzes die Coriolanus neemt: oorlogstrauma, armoede, segregatie en nationaal racisme, staatsterreur. Dat geeft wel blijk van historisch en psychologisch inzicht van de schrijfster.
Kortom: een ontnuchterend onheroïsch verhaal als verdieping van de thema's die centraal stonden in de Hongerspelen.
Het liedje van The Hanging Tree bleef na het lezen wel een tijdje in mijn hoofd spoken...

3,5
Iqs het andere lezers trouwens ook opgevallen dat Coriolanus Snow in The Hunger Games eigenlijk 82 jaar moet zijn. Da's wel behoorlijk oud, hé. Zo oud had ik me hem niet voorgesteld. Dat is anderzijds maar 5 jaar ouder dan Donald Sutherland in 2012.
En nog voor het boek verschenen was, werd beslist om te verfilmen ,natuurlijk...
The Hunger Games (film series) - Wikipedia - en.wikipedia.org

Gast
geplaatst: vandaag om 06:43 uur

geplaatst: vandaag om 06:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.