menu

The Dirdir - Jack Vance (1969)

Alternatieve titels: De Dirdir | Tschai: Planet of Adventure 3 | Tschai: De Waanzinnige Planeet 3

mijn stem
4,11 (19)
19 stemmen

Engels
Sciencefiction

164 pagina's
Eerste druk: Ace, New York (Verenigde Staten)

Reith trekt de Carabas in om geld te delven. Deze woestijn is echter ook het jachtgebied van de Dirdir die de geldzoekers vangen, slachten en opeten. Reith en zijn metgezellen draaien de zaken om: zij jagen op de Dirdir en maken hen hun geld afhandig. Dit blijft niet zonder gevolgen en er ontstaat een geweldige klopjacht op Reith.

zoeken in:
Is dit niet eerder Fantasy dan SF?

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Henry Spencer schreef:
Is dit niet eerder Fantasy dan SF?
Nee dit is echt sciencefiction. Er is sprake van ruimtevaart, een vreemde planeet met zijn bewoners woren beschreven en er komt geen greintje magie in dit boek voor. Vance is voornamelijk een sciencefictionschrijver maar heeft overigens ook nodige fantasy op zijn naam staan.

avatar van Jester
4,5
Eigenlijk moeten de vier boeken over Tschai als geheel gelezen worden, en zo heb ik ze ook gewaardeerd. Zoals eerder gezegd was Tschai mijn eerste kennismaking met Jack Vance, en sindsdien heb ik heel veel van hem gelezen, maar Tschai blijft één van mijn favorieten. Waar andere series van Vance wat al te lang van stof lijken te zijn (De Duivelsprinsen) zijn deze boeken veel compacter en dynamischer, en dat komt de leesbaarheid zeker ten goede. Als ik van de vier boeken over Tschai een favoriet zou moeten aanwijzen zou het deze zijn, denk ik.

avatar van metalfist
3,5
Er is veel aan te merken op Jack Vance en zijn Tschai wereld, maar ik merk wel dat ik snel zin heb om aan een nieuw deel te beginnen. Het leest allemaal heel vlotjes weg, al blijf ik de reeks hier op de site wel overgewaardeerd vinden, en het is zo'n reeks waar je niet al te veel je aandacht bij moet houden. Ik vroeg me alleen af in hoeverre Vance dit ging kunnen volhouden, want na Servants of the Wankh had ik precies het gevoel dat het verhaal een beetje verteld ging zijn.

Blijkt niet helemaal terecht te zijn, want The Dirdir lijkt lange tijd op weg te zijn om het beste boek van de 3 te worden. Ergens is het dat ook wel naar mijn gevoel, maar het ligt allemaal erg dicht bij elkaar qua algemene score. Dit derde deel kent wederom een leuke vaart met de jacht op de Dirdir en met Woudiver heb je een leuk personage bij, maar het is wederom het einde dat me hier ontevreden achter laat. Je voelt dat Vance dit eigenlijk heeft bedoeld als één verhaal/boek maar hier kun je echt niet meer van een climax spreken. Het is dat mijn editie een aantal witte pagina's tussen de verschillende delen laat, want anders had ik zelfs niet doorgehad dat het boek ten einde was. Verder is het vooral fijn om te zien hoe Vance zijn wereld verder ontwikkeld en er tegelijkertijd nog altijd wel een vlot lopend avonturenverhaal van weet te maken. Iets wat vooral te wijten is aan de drie hoofdpersonages die na 3 boeken meer en meer aan elkaar gehecht geraken.

Ik ben benieuwd wat het laatste deel gaat geven in ieder geval. Hopelijk krijg je dan iets meer afsluiting qua climax, want anders ga ik toch op mijn honger blijven zitten vrees ik. In ieder geval is de Tschai reeks een interessant startpunt wanneer je wat meer van het oeuvre van deze science-fiction schrijver wilt ontdekken. Ik blijf hem echter wel overgewaardeerd vinden..

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 06:43 uur

geplaatst: vandaag om 06:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.