menu

Indo - Marion Bloem (2020)

Alternatieve titel: Indo. Een Persoonlijke Geschiedenis over Identiteit

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch / Sociaal

464 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Marion Bloem wil in dit boek voor eens en voor altijd uit de doeken doen hoe ze zich verhoudt tot haar Indische afkomst. Dat bleek al tijdens de Anton de Kom-lezing die ze in 2019 hield, en dezelfde thematiek behandelt ze in dit boek. Het schrijven eraan viel haar een tijd zwaar, de opgave die ze zich stelde was dan ook niet gemakkelijk. Ze betoogt dat ze zichzelf liever niet meer Indisch noemt. Wat is er zo waardevol aan die zogenaamde Indische cultuur en is er wel een Indische cultuur? Is het nodig om onszelf Indo te blijven noemen? In 'Indo' wisselt Bloem herinneringen en gebeurtenissen af, en geeft ze een verfrissende, heel persoonlijke en boeiende blik op de huidige samenleving waarin ‘identiteit’ steeds meer een discussiepunt lijkt te worden.

zoeken in:

avatar van Lalage
2,0
Als je een boek over dit onderwerp wilt lezen, kies je beter voor De Voormoeders van Suze Zijlstra.
De structuur is ver te zoeken: het springt heen en weer tussen Marions jeugd, informatie over haar (voor)ouders en over Nederlands-Indië. Sommige stukken over haar ouders toen ze net in Nederland waren zijn wel aardig om te lezen. Ik vind de schrijfstijl ook niet geweldig: Marion Bloem wisselt schijnbaar willekeurig tussen verleden en tegenwoordige tijd en dan zijn er ook nog familieleden die consequent in de tegenwoordige tijd over het verleden vertellen.
Voor de boekenclub heb ik ongeveer de helft gelezen en daar houd ik het bij.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:16 uur

geplaatst: vandaag om 12:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.