menu

Verzeichnis Einiger Verluste - Judith Schalansky (2018)

Alternatieve titel: Inventaris van Enkele Verliezen

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Duits
Autobiografische Roman / Psychologisch

252 pagina's
Eerste druk: Suhrkamp, Berlijn (Duitsland)

Een verbrand schilderij van Caspar David Friedrich, een uitgestorven tijgersoort, de heilige geschriften van een verdwenen religieuze stroming, een verzonken eiland in de Grote Oceaan – Schalansky's boek is een waaier van lege plekken in de culturele en de natuurgeschiedenis, in een staalkaart van literaire stijlen en genres. Haar protagonisten zijn buitenbeentjes: een zonderlinge oude man die de kennis van de mensheid vergaart in zijn tuin in Ticino, een oudere Greta Garbo die droomt van een filmrol als Dorian Gray, of de vader van Judith Schalansky zelf, die zijn gezin in de steek liet voor ze zich herinneringen van hem kon vormen. En de schrijfster Schalansky, die de geschiedenisloosheid van de DDR in de lege plekken van haar eigen jeugd opspoort. 'Inventaris van enkele verliezen' gaat over de aantrekkingskracht van lege plekken en de eeuwige kracht van de vertelling en is tegelijkertijd een autobiografische queeste door een land dat niet langer bestaat: de DDR.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
geplaatst:
Een onthutsend mooi boek over raadselachtige verdwijningen (●●●●●) - NRC Het onthutsend mooie nieuwe boek van Judith Schalansky gaat over dingen en mensen die in de loop van de geschiedenis op raadselachtige manier zijn verdwenen.

avatar van mjk87
2,0
geplaatst:
Schalansky komt uit Oost-Duitsland, een land waarvan je kunt stellen dat dat verdwenen is. Dus dit boek, rond verdwenen zaken en dingen past wel bij haar. Alleen vind ik de uitwerking heel matig.
Elk hoofdstuk begint met ongeveer en pagina een beschrijving van zo'n verloren ding en hoe het verloren is gegaan. Daarna volgt en verhaal dat ermee te maken heeft of dat als inspiratie is. Dat kan zijn van de geschiedenis van Lesbos tot de beschrijving van wandelingen of een weekje in een hutje op de alpen, maar ook autobiografische kortverhalen. Vaak echter vond ik die losse verhalen niet heel boeiend of heel meeslepend. Schalansky schrijft mooi, maar dat is ook wollig te noemen, waardoor de inhoud er een beetje verstopt achter raakt en ze nooit de sfeer weet op te roepen die ze wel zoekt. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:22 uur

geplaatst: vandaag om 05:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.