menu

De Bril van God: De Schrift Betwist II - Maarten 't Hart (2002)

mijn stem
3,80 (10)
10 stemmen

Nederlands
Sociaal

240 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Het orthodoxe christendom floreert. In de Verenigde Staten verzetten fundamentalistische christenen zich fel tegen het onderwijs in de evolutietheorie, in Zuid-Amerika is een spectaculaire groei van evangelische gemeenten waar te nemen en van alle publieke omroepverenigingen in Nederland heeft de EO de meeste leden. Veel orthodoxe christenen verdedigen hartstochtelijk de stelling dat elke letter van Genesis I tot en met Openbaring 22 letterlijk moet worden genomen. In ‘De bril van God’ beargumenteert Maarten 't Hart waarom deze bijbelopvatting niet juist is. Een revelatie voor devote christenen en wankelmoedigen, een hart onder de riem voor de regelrechte goddelozen.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
Dit tweede deel van De Schrift Betwist sluit aan op de verbazingwekkende serie NRC-artikelen die in Wie God Verlaat Heeft Niets te Vrezen: De Schrift Betwist I - Maarten 't Hart (1997) tot boekvorm werd verwerkt. De toon is nu wat strijdbaarder en de humor van deel 1 maakt plaats voor hardere, meer cynische tirades richting priesters, dominees en vooral de Rooms Katholieke Kerk. Terecht of niet, Maarten komt tot de ontdekking dat hij het niet goed heeft aangepakt:

"Intussen is mij wel duidelijk geworden dat ik een en ander verkeerd heb aangepakt. Ik ben uit de machtige eikenboom van het christendom afgedaald en sta nu al decennialang met een vuistbijltje op de taaie wortels ervan te hakken. Vergeefse moeite! Veel beter ware geweest om net als Kuitert en Den Heyer en Wiersinga* in die eik tussen het loof te blijven schuilen om vervolgens aldaar af en toe een takje weg te snoeien, een blad te verwijderen, een stuk schors af te bladderen, een bloem in de knop te breken. Het is duidelijk dat je veel meer bereikt door de zaak van binnenuit te ondergraven. Schrijft Kuitert een boek, dan blijkt de gereformeerde wereld maandenlang totaal ontregeld, staan de kerkbladen er van Sluis tot Delfzijl vol van en geven de Knevel-achtigen op de buis onophoudelijk lucht aan hun grote verontwaardiging..." (Een gesel der mensheid).

Ik denk dat het ook 't Hart niet ontbroken heeft aan publiciteit en effect op de gereformeerde gezindte, maar dan inderdaad als buitenstaander, iemand die de kerkdeur allang achter zich had dichtgegooid. Van hem kon je dit verwachten.
En dan borrelt de vraag op: waarom windt hij zich zoveel jaar later hier nog steeds zo over op? De synodaal gereformeerde kerken uit zijn jeugd bestaan niet meer en zijn geruisloos opgegaan en ondergegaan in een organisatorisch kerkverband, PKN, waarbinnen van leergezag al lang geen sprake meer is. Je mag daar alles geloven, zolang je je contributie maar betaalt. Dan is het toch niet de vrijheid die 't Hart zocht, maar de Waarheid. Ook al is die hard. En dat is nou echt een oer-gereformeerd uitgangspunt.

* Kuitert, Den Heyer en Wiersinga waren gereformeerde theologen die boeken schreven waarin ze de klassieke verzoeningsleer van de kerk in twijfel trokken.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:21 uur

geplaatst: vandaag om 05:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.