menu

82-yŏnsaeng Kim Chi-yŏng - Cho Nam-joo (2016)

Alternatieve titels: Kim Jiyoung, Born 1982 | 82년생 김지영

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Koreaans
Sociaal

190 pagina's
Eerste druk: Minŭmsa, Seoel (Zuid-Korea)

Het boek beschrijft de herinneringen van de hoofdpersoon Kim Jiyoung en stelt daarbij problemen van seksisme en al dan niet verholen discriminatie van vrouwen in Korea aan de kaak. Om het algemene karakter van dat probleem te onderstrepen, heeft de schrijfster bewust gekozen voor de naam Kim Jiyoung: in Korea was Kim een veel voorkomende achternaam circa eind jaren 1970 en begin jaren 1980 en Jiyoung de meest gekozen meisjesnaam. In elk van de zes hoofdstukken van het boek wordt een periode uit het leven van Kim Jiyoung beschreven. Voor een opvallende handeling die zij verricht als zij inmiddels vijfendertig jaar oud en getrouwd is, wordt een verklaring gezocht in haar vroege jeugd. Uit haar herinneringen blijkt dat de Koreaanse maatschappij strikte regels oplegt aan meisjes en vrouwen. De naleving van die regels wordt echter deels veroorzaakt, doordat sommige slachtoffers zich min of meer schikken in hun onderdanige positie…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek leidde bij uitkomst in 2016 tot enige verhitte discussies in Zuid-Korea. Die discussies vlamden opnieuw op bij verfilming van het boek in 2019.

Korte review van het boek begin dit jaar door Hannah Reidell op:
Watermark Books & Café - review Born 1982
The male readership has been less than positive with many seeing it as an extension of the anti-male Me Too movement.

Yet this is not a raging, feminist, man-bashing novel. Instead, it is a simple story of what it is like to be a woman in a traditionally patriarchal society.


Langer artikel van 26 september 2019 over boek en film op:
The Korea Bizwire - review Born 1982
The book became a social phenomenon, selling over 1 million copies roughly one year after its release and earning endorsements from K-pop celebrities like Red Velvet’s Irene and Choi Soo-young of Girls’ Generation.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:57 uur

geplaatst: vandaag om 21:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.