menu

Grand Union - Zadie Smith (2019)

Alternatieve titel: Het Verbond

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

272 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Zadie Smith onderzoekt in 'Het verbond' het leven in de moderne wereld. Ze schakelt in haar verhalen tussen genres, tijdsperiodes en perspectieven.Het verbond is een vooruitziend werk over tijd en plaats, identiteit en wedergeboorte. Het verleden blijft ons hardnekkig achtervolgen en de onheilspellende toekomst snelt ons tegemoet. Alles is mogelijk en alles voelt vernieuwend en relevant.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Je moet de Nederlandse uitgave openslaan om erachter te komen dat het een verhalenbundel is en geen roman. De plotomschrijving die op de achterzijde staat, is een doorgeslagen lofzang, met zinsdelen als "een van de meest iconische, gerespecteerde en populaire auteurs van haar generatie", "uitmuntende observatievermogen", "onovertroffen stem", "op fenomenale wijze", "scherpzinnig en vooruitziend", "schitterende blik", "perfect gedoseerd en buitengewoon origineel", "toont tot welke wonderen Zadie Smith in staat is". Dit alles in vijf zinnen! Ik heb er eigenlijk al geen zin meer in.

avatar van eRCee
3,0
Tussen Zadie Smith en mij is het toch nog goed gekomen. Ik lees eigenlijk niet zo gek veel fictie met thema's over de huidige tijd, maar mits het niet prekerig is heeft dat toch wel een bepaalde meerwaarde. Dat is dus precies wat Smith goed kan. Ze toont zich een heuse chroniqueur van het heden (wat haar nog geen Victor Hugo maakt overigens, zoals NRC blijkbaar beweert).

De verhalen in deze bundel zijn behoorlijk divers. Soms is het sociale literatuur, dan weer experimenteel meta-proza, soms ook Black Mirror-achtige science fiction. De hoofdpersonages zijn vaak vrouw en van kleur, maar niet altijd. Vrij vaak hanteert Zadie Smith het principe dat je als lezer pas geleidelijk doorkrijgt wat er speelt, dit is niet altijd de beste keuze denk ik omdat je dan suspense verliest.

Ontzettend goed vond ik het verhaal Stemming, pal in het midden van de bundel. Deed mij denken aan Valeria Luiselli. Eigenlijk valt het niet na te vertellen. Pak het boek een keer op in de bibliotheek, ga ervoor zitten en lees dat verhaal. Ook Voor de koning aan het eind vond ik extra mooi en herkenbaar. Echte missers zitten er sowieso niet tussen in mijn ogen, hoewel sommige verhalen net iets te weinig punch bieden qua thematische uitwerking of verhaaltechniek.

Kers op de taart (of het taartje) is dan nog dat Zadie Smith een van haar verhalen onderbreekt met een email van een Jongere Ierse Schrijver aan een Oudere Ierse schrijver, luidend: Bij gebrek aan een academische achtergrond in 'creatief schrijven' heb ik het vermanende 'show don't tell' nooit precies begrepen, [...].
Hup Zadie!

Gast
geplaatst: vandaag om 01:36 uur

geplaatst: vandaag om 01:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.