menu

Oefeningen in Genot: Liefde en Lust in de Late Middeleeuwen - Herman Pleij (2020)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

432 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was de literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan. Eerst projecteerde men onder het mom van morele verontwaardiging woeste seks op karikaturale boeren. Maar rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Het is bijna schokkend om te lezen hoe deze vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. De seksuele vrijwording leerde ook dat aanranden en verkrachten tot de hogere minnekunst behoorden. Was dat niet wat vrouwen eigenlijk wilden? Daarop volgde een repressie in de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria's blote borst, de kerk dwong genot weer in het gelid van de voortplanting en verkrachting werd serieus vervolgd. Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier?

zoeken in:

avatar van apocrief
3,0
Eigenlijk is er niets verandert sinds de late Middeleeuwen, periodes van preutsheid en losbandigheid wisselen elkaar steeds weer af. De vertelwijze van Pleij vind ik nogal hak op de tak, al verdeelt hij wel zaken in hoofdstukken. Ook behandelt hij nogal wat zestiende eeuw, wat volgens mij al Renaissance is. Maar dat maakt me verder niet zoveel uit. Pleij heeft veel onderzoek gedaan voor dit boek, maar heeft kaf niet van koren gescheiden. Liefde en lust zijn interessante onderwerpen en de Middeleeuwen interesseren me ook, maar toch was er soms wat moeilijk doorheen te komen. Jammer dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:54 uur

geplaatst: vandaag om 12:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.