menu

Tiempos Recios - Mario Vargas Llosa (2019)

Alternatieve titel: Bittere Tijden

mijn stem
3,21 (7)
7 stemmen

Spaans
Politiek / Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Guatemala, 1954. De regering van Jacobo Árbenz wordt middels een militaire coup door Carlos Castillo Armas en gesteund door de Amerikaanse CIA omver geworpen. Achter deze gewelddadige daad schuilt een leugen die de toekomst van Latijns-Amerika drastisch veranderde: namelijk de beschuldiging van de Eisenhower regering dat Árbenz aanhanger was van het Sovjet-communisme en dit op het continent aangemoedigde. 'Tiempos Recios' is een verhaal over internationale samenzweringen en belangen die in de Koude Oorlog ontstonden en nog tot op heden zijn weerslag heeft. Een verhaal waarbij verschillende landen betrokken waren en waarbij sommige beulen uiteindelijk het slachtoffer werden van hetzelfde complot waaraan ze deelnamen. In deze spannende roman, die aansluit bij 'La Fiesta del Chivo', combineert Mario Vargas Llosa de werkelijkheid met twee ficties: de fictie van de verteller die personages en situaties vrijelijk naverteld, en de fictie van degenen die is ontworpen om de politieke en economische geschiedenis van een continent te manipuleren.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Hoe één multinational talloze levens verwoestte - NRC In zijn nieuwe roman geeft de Peruaanse schrijver een gruwelijke periode uit de Midden-Amerikaanse geschiedenis een menselijker gezicht. ***

avatar van eRCee
3,0
Mario Vargas Llosa schrijft hier eigenlijk hetzelfde boek als negentien jaar ervoor met Het feest van de bok. Dit keer dan niet over de dictatuur van Trujillo maar over de coupe in Guatemala in de jaren 50. Een coupe die gepland en gesteund werd door de CIA, de Amerikaanse politiek en pers plus uiteraard door United Fruit. Het zou de ontwikkeling van Guatemala decennia lang tegenhouden en een polariserend, negatief effect hebben op de rest van Latijns-Amerika. Behoudens het eerste en laatste hoofdstuk, bedient de verteller zich van een zeer neutrale toon. Ook over de personages wordt geen oordeel uitgesproken. Je ziet ze vanuit verschillende invalshoeken. Een oude bekende is Johnny Abbes García, het hoofd van de veiligheidsdiensten van Trujillo in Het feest van de bok, één van de vele afschuwelijke figuren die Vargas Llosa de vergetelheid niet gunt. Als roman stelt het wat teleur, vergeleken met ander werk van de Nobelprijswinnaar, en ook ontbreekt het aan een climax. De structuur van hoofdstukken die telkens in afwisseling één van de personages volgen, voegt hier niet gek veel toe, behalve een palet bieden van volledigheid. Ik vond Bittere tijden weliswaar gedegen maar een beetje mat. Vooral de geschiedenis zelf wekt de interesse.

PS. Mooie coverafbeelding trouwens, die aansluit bij de Maya cultuur, waarin de slang en de jaguar het hele dierenrijk representeren maar ook staan voor dag en nacht (en daarmee voor dualiteit in algemene zin). De originele schildering is te vinden in het Antropologisch museum van Mexico-stad.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:03 uur

geplaatst: vandaag om 14:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.