menu

Mij Tarzan, Jij Jane: Ruwe Bolster, Blanke Pit - Thomas Leeflang (1978)

mijn stem
2,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Kunst en Cultuur

144 pagina's
Eerste druk: Het Spectrum, Utrecht (Nederland)

Thomas Leeflang bespreekt in 'Mij Tarzan, jij Jane' de geschiedenis van het fenomeen Tarzan. Beginnende met de boeken van Edgar Rice Burroughs en dan overgaande naar de verschillende Tarzanfilms en series. De personage Tarzan werd door vijftien verschillende acteurs vertolkt, doch alleen Johnny Weissmuller is als de enige als "echte Tarzan" erkend. De vijftien vertolkers van het fenomeen worden met hun tics en eigenaardigheden gekenschetst. De schepper van Tarzan, Edgar Rice Burroughs, krijgt ook de nodige aandacht. Verder wordt ook Tarzans verschijning in het stripwezen behandeld. Daarbij geeft hij feiten over de productie, over de acteurs en vele andere wetenswaardigheden.

zoeken in:
avatar van metalfist
2,0
Een tijd geleden heb ik eens een boxset gekocht met alle Johnny Weismuller & Maureen O'Sullivan Tarzan films in en dat bleek eigenlijk wel een leuke reeks te zijn. Nu deed Tarzan het sowieso nooit slecht ten huize Metalfist (ik heb nog altijd een filmposter in bezit van de Disney tekenfilm) en ook de "reboot" genaamd The Legend of Tarzan uit 2016 was één van de beste films van dat jaar. Niet lang daarna kwam ik op een bibliotheekverkoop dit boek van Thomas Leeflang tegen en hoewel het een schrijver is die ik niet enorm hoog heb zitten, leek het me de aankoop van nog geen euro wel waard te zijn.

Al was het maar vanwege een aantal erg mooie foto's. Die blijven inderdaad mooi en Leeflang geeft hier en daar nog een interessante uitleg of weetje, maar zoals gewoonlijk moet je dat weer met een flinke korrel zou nemen. Leeflang heeft het 'nadeel' dat hij dit soort werk maakte in een tijd dat het internet nog niet bestond zoals we het nu kennen, laat staan dat er sites als MovieMeter en IMDB bestonden, maar hij laat zich teveel leiden door 'persoon X heeft me dat ooit eens verteld en persoon X is een vriend dus ik neem dat voor waarheid aan' weetjes. Zo heeft hij het op een bepaald moment over het feit dat de spreuk boven de leeuw van MGM eigenlijk Ars Artis Gratia hoort te zijn en niet Ars Gratia Artis maar daar is werkelijk niets van terug te vinden, al beken ik eerlijk dat ik ook geen Latijn ken. Verder is dit vooral vaak een herhaling van eerder gemaakte statements (je moet maar voor de lol eens tellen hoe vaak hij vermeld dat Buster Crabbe de rol van Flash Gordon heeft gespeeld) en is dit qua layout een erg vreemd boek. Het is namelijk opgezet als een soort van krantenartikel waardoor een bladzijde bestaat uit 2 verticale kolommen in plaats van horizontale alinea's.

Reken daar dan ook nog eens talloze spelfouten (Marlyn Monroe en regissiers onder andere) bij en de vreemde keuze om foto's te plaatsen bij hoofdstukken die daar niets mee te maken hadden (gaat het over Tarzan acteur nummer 10, dan krijg je foto's en weetjes van Tarzan acteur nummer 12 bijvoorbeeld) en dan zit je eigenlijk gewoon met een onverzorgd naslagwerk. Een naslagwerk bovendien dat vandaag de dag hopeloos achterhaald voelt.

2*

Gast
geplaatst: vandaag om 09:45 uur

geplaatst: vandaag om 09:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.