menu

Babyboomers: Autobiografie van een Generatie - Pim Fortuyn (1998)

Alternatieve titels: Babyboomers | Autobiografie van een Generatie

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

334 pagina's
Eerste druk: Bruna, Utrecht (Nederland)

De babyboomers, de kinderen die geboren zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog, hebben alleen maar voorspoed gekend. Zij vormen de generatie van het geld, het genot en het geluk. Geboren in een periode van wederopbouw en grote opluchting over de bevrijding kenden zij in hun jeugd gestaag groeiende welvaart. Pim Fortuyn (1948) groeide op in de Noord-Hollandse ambtenarendorpen Velsen en Driehuis, in een niet onbemiddeld, rooms-katholiek gezin met zes kinderen. Vanuit het perspectief van zijn ontwikkeling van vijfjarig jongetje tot vijftigjarige volwassene, komen in dit boek de optimistische jaren vijftig, de roerige jaren zestig en zeventig, de machtige jaren tachtig en de onzekere jaren negentig voorbij, met alle kenmerken die voor de generatie babyboomers zo herkenbaar zijn: opbouw, democratisering, seksuele bevrijding en carrieremogelijkheden. De babyboomers hebben altijd de wind mee gehad. Zij zijn geboren met een gouden lepel in hun mond, maar wat hebben zij met hun fortuin gedaan? Pim Fortuyn, het kritische geweten van Nederland, richt zijn blik nu op zichzelf en zijn leeftijdgenoten. Openhartig, betrokken en met veel compassie, maar kritisch als altijd, schrijft hij het verhaal van een generatie.

zoeken in:
avatar van Abeltjuh 25
3,0
Interessant werk voor eenieder die geïnteresseerd is in de persoon Pim Fortuyn. Dit is immers zijn enige échte autobiografie; de wereld volgens Pim.

Hij wijdt vooral veel uit over zijn carrière en liefdes- en seksleven, dat laatste zal de lezer soms het schaamrood op de kaken brengen: Fortuyn was een homme hônnete, wat dat betreft schaamteloos eerlijk en deed ook geen enkele pogingen om bijvoorbeeld zijn exhibitionistische en voyeuristische neigingen te verbergen.

'Waar Pim komt, komt ruzie', zo luidt de Wet van Pim. Alhoewel origineel en kundig ook steevast op zoek naar de confrontatie met het woord als wapen. In de discussie kwam zijn kracht naar boven, maar het heeft hem ook veel banen gekost. Niettemin komt het beeld naar voren van een excentriekeling pur sang, wat dit boek zeer vermakelijk maakt en ook bij wijlen inspirerend: nooit verloochende hij zichzelf of principes om in de gunst van andere mensen te komen.

Deze autobiografie vertelt echter niet het hele verhaal, wie es eigentlich gewesen. Het is immers ook geschreven als onderdeel van een politieke strategie: medio 1998 waren de plannen voor een politieke carrière al daar. Zijn marxistische verleden heeft hij duidelijk gebagatelliseerd, en hij benadrukt in bredere zin überhaupt te veel de continuïteit in zijn ontwikkelingen als politiek denker, in werkelijkheid lag dit toch wat anders. Wie daar meer geïnteresseerd in is, verwijs ik naar het werk van Dick Pels: De geest van Pim.

Daarnaast was Fortuyn weliswaar een briljante spreker maar overduidelijk een mindere schrijver. Dat verwijt kreeg hij overigens veelvuldig en deed hem zeer, het was immers een passie van hem. Toch blijft de blik van Fortuyn op de wereld, naar mijn mening, altijd interessant. Zeker als hij deze bedekt met een laagje filosofie:

'Het leven wordt in essentie alleen geleefd (...) Het gaat om deze pendelbeweging: samenvallen en weer alleen zijn (...) Een uitgebalanceerd mens weet daarmee om te gaan, weet de versmelting te accepteren als tijdelijk en het alleenzijn als onvermijdelijk.'

Gast
geplaatst: vandaag om 08:00 uur

geplaatst: vandaag om 08:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.