menu

The Call of the Wild - Jack London (1903)

Alternatieve titels: De Roep van de Wildernis | Als de Natuur Roept | De Roepstem der Natuur

mijn stem
3,65 (34)
34 stemmen

Engels
Jeugdboek
Avontuur / Natuur

232 pagina's
Eerste druk: Macmillan, New York (Verenigde Staten)

Aan Bucks goede hondenleven komt abrupt een einde als de knecht van zijn baas hem stiekem doorverkoopt aan een handelaar. In het hoge Noorden maakt Buck direct kennis met de harde, brute kant van de mens en het vechtinstinct van andere honden. Tijdens zijn reizen door de wouden van Alaska komen Bucks natuurlijke instincten boven; steeds vaker trekt hij er alleen op uit. Is de roep van de wildernis te sterk voor Buck of overwint zijn liefde voor zijn baas alles?

zoeken in:
avatar van JJ_D
3,5
Literatuur moet niets. Literatuur mag alles. Zo ook menselijke gedachten projecteren op honden. Meer nog: doorheen ‘De roep van de wildernis’ gedragen de dieren zich doorgaans menselijker dan de meeste mensen. Als dit inderdaad een jeugdboek is, dan alleen door het pantser dat kinderen nog hebben, onwetend als ze zijn over de gruwelen die mensen op deze aarde aanrichten...

Hoe het ook zij, Jack London maakt van ‘The Call of the Wild’ een onweerstaanbaar verhaal: spannend tot de laatste bladzijde, huiveringwekkend en bloedstollend tijdens enkele scènes waarin op leven en dood wordt geknokt, globaal uitstekend uitgebalanceerd en prima qua lengte en ritme. Weinig op aan te merken, kortom, of het moet zijn dat London de evolutie van hond Buck op nogal voorspelbare wijze kenschetst. Maar zo gezwind als Casper Gimbrère het boek voorleest, kan niemand zich daar aan ergeren.

Finaal is de vraag trouwens wat London met dit boek willen zeggen, over dieren dan wel mensen? Verheerlijkt hij de onweerstaanbare lokroep van de oeroude genen, het primitivisme en atavisme waarin Buck onvermijdelijk vervalt? Of zijn het de omstandigheden die Buck terugwerpen op oeroude instincten, die zijn leven terug richting geven – kortom moeten we vertrouwen op onze diepere impulsen, meer dan hen proberen bezweren, of afzweren? Doch anderzijds, stamt het schijnbaar evidente geweld der mensen niet evenzeer uit een onnadenkend, intuïtief register, en is die dimensie niet net de bron van alle onheil? Kortom, hoe ons te verhouden tot onze diepere, nauwelijks kenbare biologie?

Duidelijk moge zijn dat London met noch bedoelingen noch antwoorden op de proppen komt. Voor zover er sprake kan zijn van een eenduidige moraal, in een verhaal dat vooral omwille van de narratieve kracht bij menigeen is bijgebleven...

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:06 uur

geplaatst: vandaag om 23:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.