menu

Shotns baym Hodson - Isaac Bashevis Singer (1998)

Alternatieve titels: Schimmen aan de Hudson | Shadows on the Hudson

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Jiddisch
Sociaal / Psychologisch

548 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Een groep welvarende joodse vluchtelingen woont eind jaren veertig van de vorige eeuw in New York. Boris Makaver, een vrome, rijke zakenman, is het middelpunt van deze cirkel. Zijn dochter Anna bezorgt Makaver constant kopzorgen door telkens weer de verkeerde echtgenoot te kiezen. Tegen de achtergrond van familieruzies en religieuze discussies, verstandshuwelijken en liefdesperikelen wordt het verhaal verteld van de Amerikaanse joden in de nasleep van de Holocaust. Allen worstelen met dezelfde levensvragen die de gruwelijke oorlog keihard gesteld heeft. Rijke joden in Manhattan proberen allerlei zaken uit. Sommigen doen aan buitenissige seances, anderen bekeren zich tot het christendom, vluchten in de magie van het theater of zoeken troost in de vorm van geld en seks.

zoeken in:
avatar van ZAP!
4,0
In 1998 werd dit werk voor het eerst als volledige roman uitgegeven, maar in mijn Nederlandse vertaling staat te lezen dat het tussen januari 1957 en januari 1958 al veel eerder als feuilleton in het Jiddische blad 'Forwerts' werd gepubliceerd.

Ik ben blij dat ik het tweede deel een kans heb gegeven, want ik kwam toch tal van (meer) interessante bespiegelingen en ontwikkelingen tegen. Boris 'Boruch' Makaver mag dan de spil zijn in de kring van mensen waarover hier verteld wordt, Hertz Grein en zijn drie ingewikkelde relaties krijgen de meeste pagina's toebedeeld. Hij is een personage die ergens tussen een hopeloze man die maar niet vat kan krijgen op zijn gevoelsleven, een streng opgevoede en door bijbehorende grootse thema's verscheurde jood en een ordinaire geilneef laveert - in mijn beleving althans.
Uiteindelijk weet ik ook niet zo goed wat ik hiermee aan moet (lees: wat Singer beoogt te betogen), al helemaal met niet de epiloog (wordt het weer net zo'n fiasco als zijn eerdere terugkeer naar het geloof en Lea?), maar zoals altijd weet Singer mij met zijn vertelstijl te boeien; deels een onverbiddelijke kijk op de wereld net na W.O.II (alles speelt zich af in '47 - '49) en een boeiende inkijk in de levens van een aantal joden in de na-oorlogse tijd in New York.

Naast Grein komt bv. ook de losbol Jasja Kotik aan de beurt, die door anderen voor van alles uitgemaakt wordt, en dat levert vanuit zijn visie toch weer een ander plaatje op. En zo worden er meer personages vanuit hún perspectief oprecht neergezet en dat maakt van 'Schimmen aan de Hudson' een rijk relaas.

Tenslotte worden er zaken aan god, satan en zondig gedrag toegeschreven dat het een lieve lust is. Dit is duidelijk een onvermijdelijk gevolg van een streng religieuze jeugd en mij niet onbekend voorkomt. Je kan uit een verstikkend religieuze omgeving geraken, maar zie nog maar es dat je af komt van verstikkend religieuze ideeën...


Niet een roman die ik iedereen zomaar zou aanraden, begin dan liever eens met de bundel Short Friday.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:41 uur

geplaatst: vandaag om 05:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.