menu

Opgevangen in Andijvielucht - Griselda Molemans (2013)

Alternatieve titel: Opgevangen in Andijvielucht. De Opvang van Ontheemden uit Indonesiƫ in Kampen en Contractpensions en de Financiƫle Claims op Basis van Uitgebleven Rechtsherstel

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Carrera, Amsterdam (Nederland)

Tussen 1950 en 1970 vertrokken zo’n 380.000 Nederlandse staatsburgers, onderdanen en loyalisten, uit de nieuwe republiek Indonesië vanwege hun trouw aan ‘Koningin, volk en vaderland.’ Na de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië zagen deze Nederlanders van gemengdbloedige en inheemse afkomst zich gedwongen hun geboorteland te verlaten. Deze massale uittocht heeft jarenlang te boek gestaan als de ‘repatriëring’; een term waarmee goede zorg en overheidssteun wordt gesuggereerd. Niets is minder waar. De zeer gemêleerde groep ontheemden is opgezadeld met een forse schuld aan de Nederlandse overheid voor de kosten van de opvang. Daarnaast liet de zorg van de overheid grote lacunes en zwakheden zien. Uit schaamte en vernedering hebben de gedupeerde Indische Nederlanders, Indo-Afrikanen, Chinese Nederlanders, Moluks KNIL- en marinepersoneel, Papoea’s, Toegoenezen, zogeheten maatschappelijke Nederlanders en zogenaamde veiliggestelde Indonesiërs al die jaren gezwegen; hun lot was stille armoede, gedwongen assimilatie en ondoorzichtige misstanden. Onderzoeksjournalist Griselda Molemans wist de waarheid boven water te halen door middel van interviews met betrokkenen en archiefonderzoek. ‘Opgevangen in Andijvielucht’ geeft een waarheidsgetrouw beeld van de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

zoeken in:
PQV00
Dit is de eerste editie van ‘Opgevangen in Andijvielucht’. Aan de hand van de informatie die ik hier las en het verschil in aantal pagina’s tussen deze eerste editie en de tweede, uitgegeven op 21 maart 2014, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat deze eerste editie in eerste instantie door de uitgever is ingekort. Griselda Molemans besloot in ieder geval de uitgeverij Quasar Books (in Amsterdam) op te richten om, zoals in de link wordt gemeld, deze titel ongecensureerd te kunnen uitgeven. Die tweede editie heeft dan ook 432 pagina’s (in tegenstelling tot de 352 van de eerste). De hier gemelde 'alternatieve titel' is die zoals afgedrukt op de tweede editie. Met het begrip ‘quasar’ symboliseert zij: het belichten van zaken die altijd toegedekt zijn gebleven. Griselda Molemans heeft meer boeken geschreven die verband houden met de instroom van (Indische) Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië en later uit Indonesië in Nederland (zie daarvoor haar bibliografie).

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Werkwijze en conclusies van de auteur waren in 2014 niet onomstreden. Zie bijv. dit bericht: NIOD blog:: Griselda Molemans wekt valse hoop Indische-Nederlanders - niodbibliotheek.blogspot.com

Gast
geplaatst: vandaag om 09:14 uur

geplaatst: vandaag om 09:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.