menu

Verloren in de Tijd van Einstein: Op Zoek naar de Waarheid achter Alfred Coppel Elsbach - David Wertheim (2019)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch / Wetenschappelijk

175 pagina's
Eerste druk: Walburg, Zutphen (Nederland)

Als hij niet in 1931, op 34-jarige leeftijd, zelfmoord zou hebben gepleegd, was Alfred Coppel Elsbach waarschijnlijk een groot filosoof geworden. Zijn filosofische inzichten in de betekenis van de relativiteitstheorie zijn inmiddels vrijwel vergeten, maar kregen in hun tijd internationale aandacht en werden bediscussieerd door niemand minder dan Einstein zelf. In 'Verloren in de tijd van Einstein' neemt de historicus David Wertheim op eigen wijze de lezer mee in een speurtocht naar de tragiek van deze in de mist van de geschiedenis zoek geraakte wetenschapsfilosoof. Wie was deze telg van een joodse familie van slagers en industriëlen in Oss, die in aanraking kwam met enkele van de grootste filosofen en natuurkundigen van een door oorlog en wetenschappelijke ontwikkelingen snel veranderende wereld? Waarom schreef hij over de relativiteitstheorie? En waarom maakte hij zo vroeg een einde aan zijn leven? De zoektocht naar de tijd van Einstein en de filosofische controverses die de relativiteitstheorie ontketende, mondt uit in een verkenning van de mogelijkheden en onmogelijkheden om het verleden terug te halen en de diepere vraag waarom wij dat zouden willen.

zoeken in:
Ik was zeer positief verrast toen ik over dit boekje las in de NRC. Het belicht een buitengewoon onbekend stukje wetenschapsgeschiedenis in Nederland, over ene meneer Elsbach, waar ik nog nooit van had gehoord.

Wertheim heeft voor een benadering gekozen die voor mij verrassend was, maar die hij ook goed uitlegt. Hij situeert het verhaal sterk in de context van de Joodse gemeenschap, pas later vanuit de wetenschapshistorische invalshoek. Hij neemt z'n lezer mee doorheen deze stappen, en geeft wat korte introducties in belanghebbende figuren uit de Nederlandse wetenschap (Ehrenfest, Burgers, etc). Wertheim is naarstig op zoek naar allerlei houvast om het leven en werk van Elsbach te kunnen situeren. Een leven waarvan maar zo weinig bewaard is gebleven.

Het boekje leest soms helaas een beetje als een verplichting van de schrijver. Ik ben persoonlijk niet overtuigd dat dit per se Wertheim's favoriete onderwerp is, maar meer onderzoek in opdracht. Dat is het in feite natuurlijk ook, zoals hij netjes uitlegt, maar toch vind ik het jammer dat het bij vlagen ook zo voelt. Het enthousiasme spat er niet vanaf, maar dat kan wellicht te maken hebben met de frustrerende zoektocht door de archieven.

Wertheim heeft bijzonder weinig materiaal tot zijn beschikking, en neemt de lezer mee in in al zijn hypotheses over het leven van Elsbach. Ook dit voelt wat ongebruikelijk aan, maar het is niet onaardig gedaan. Al met al eigenlijk best een geinige inleiding in zowel een stukje Nederlandse wetenschapsgeschiedenis als in de praktijk van het doen van historisch onderzoek naar onderbelichte wetenschappers.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:48 uur

geplaatst: vandaag om 22:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.