menu

Raven's End - Ben Gadd (2002)

Alternatieve titel: Het Ravenklif

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Natuur

360 pagina's
Eerste druk: McClelland & Stewart, Toronto (Canada)

Het Ravenklif is een van de steilste bergtoppen van de Canadese Rocky Mountains, en sinds jaar en dag een nestplaats van een groep raven. In Het Ravenklif vertelt Ben Gadd het verhaal van Colin, een jonge raaf die na een val waarbij hij zijn verheugen verliest, liefdevol in de groep wordt opgenomen. Colin leert in het prachtige, maar gevaarlijke landschap te overleven. De oudere raven laten zien hoe hij zich tegen de kou moet weren. Maar Gadd beschrijft ook de dagelijkse rituelen: de ochtendbijeenkomst waarin de raven nieuwtjes uitwisselen, en de avondvluchten waarin ze als ware balletdansers hun kunsten perfectioneren.

zoeken in:
avatar van Agaath95
3,5
Dit boek heb ik ooit uit de bieb geleend toen ik op zoek was naar iets dat vergelijkbaar was met Watership Down. Natuurlijk kan dit boek daaraan niet tippen, maar het is wel boeiend geschreven. Net als de konijnen van Adams, hebben de raven in dit boek hun eigen leefregels en folklore.
De auteur is deskundige op het gebied van de Canadese Rockies, en heeft er verschillende boeken over geschreven. Dat merk je ook uit de beschrijvingen van het landschap, flora en fauna.

Het einde heeft een nogal aparte plotwending.

avatar van the Cheshire cat
3,5
Lang geleden weer dat ik dit boek las en het meeste ben ik alweer vergeten, eerlijk gezegd. Wat nog wel is blijven hangen is dat het op mij niet zo'n grote impact had als Watership Down, waarmee dit vaak vergeleken wordt. Toch vond ik het niet zo heel verkeerd, dat weet ik nog wel. Maar Richard Adams was een rasverteller natuurlijk die het Engelse landschap subliem wist te beschrijven en de wereld van het konijn fabelachtig tot leven bracht, boks daar maar eens tegenop.
Leg je de boeken naast elkaar dan is het verschil wel heel opvallend. Ter illustratie, Het Ravenklif begint zo:

Dit had hij nog nooit gedroomd. Hij viel - hij viel als een baksteen en de lucht gierde in zijn oren en rukte aan zijn veren.
'Rémmen!'
'Owk!' riep de raaf, klaarwakker nu. Hij strekte alleen zijn vleugeltippen, waardoor hij iets vaart minderde. Hij spreidde zijn staart om meer vaart te verminderen. Hij maakte zijn vleugels breed... Daar was de grond al, vlak onder hem! Hij sloeg te pletter...
Boink!


En zo Waterschapsheuvel:

De sleutelbloemen waren uitgegroeid. Aan de rand van het bos, waar het terrein open werd en afliep naar een oude haag met daarachter een doornige greppel, waren nog maar een paar verblekende lichtgele plekken tussen het bingelkruid en de wortels van eikebomen te zien. Aan de andere kant van de haag zat het hooggelegen deel van het veld vol konijneholen. Op sommige plaatsen was het gras helemaal verdwenen en overal lagen hopen droge keuteltjes, waardoorheen niets anders dan jacobskruid wilde groeien. Honderd meter verder, aan het einde van de helling, stroomde de beek, hooguit negentig centimeter breed, half verstopt door botterbloemen, waterkers en blauwe beekpunge.

Etc....

Gast
geplaatst: vandaag om 10:01 uur

geplaatst: vandaag om 10:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.