menu

The Rise of the African Novel: Politics of Language, Identity and Ownership - Mũkoma wa Ngũgĩ (2018)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Wetenschappelijk / Cultuur

228 pagina's
Eerste druk: University of Michigan, Ann Arbor (Verenigde Staten)

‘The Rise of the African Novel’ is het eerste boek dat de literatuur in (Zuid-)Afrikaanse talen vanaf de late jaren 1880 tot het begin van de jaren 1940 en de ‘dekolonisatieliteratuur’ vanaf de jaren 1950 tot de jaren 1980 in relatie tot elkaar plaatst. Het geeft ook de relatie weer tussen die oudere literatuur uit de jaren 1880-1940 en de hedendaagse generatie van gevestigde en opkomende Afrikaanse schrijvers van internationale faam; of die schrijvers zich nu nog op het Afrikaanse continent bevinden, of inmiddels zijn uitgezwermd naar andere continenten. Terwijl hij het een grote crisis in de Afrikaanse literaire kritiek noemt, stelt Mũkoma wa Ngũgĩ een aantal kernvragen over de verkeerde behandeling van de Afrikaanse literatuur: waarom schreef de generatie van Chinua Achebe de Afrikaanse literatuur in het Engels, ondanks het vroege Zuid-Afrikaanse voorbeeld? Wat zijn er de nadelen van dat het begin van de literaire traditie van Afrika in de verkeerde literaire en historische periode wordt geplaatst? Wat betekent het voor de huidige generatie schrijvers en wetenschappers in de Afrikaanse literatuur dat zij geen creatief bewustzijn van hun literaire verleden hebben? Hoewel hij het belang van de generatie van Achebe in de Afrikaanse literaire traditie erkent, betwist Mũkoma wa Ngũgĩ de beperking van de identiteit en van de taal die de Afrikaanse romans en schrijvers worden opgelegd. Hij voegt de ontbrekende fundamentele literaire periode in de Afrikaanse literaire traditie alsnog toe. Hij laat daardoor zien hoe er nog steeds een relatie is tussen de vroege Zuid-Afrikaanse literatuur, de literatuur van het Afrikaanse onafhankelijkheidstijdperk en de transnationale literatuur uit het heden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Mũkoma wa Ngũgĩ is in 1971 geboren in de Verenigde Staten, maar opgegroeid in Kenia voordat hij weer terugkeerde naar de Verenigde Staten voor zijn universitaire opleiding.

Hij is de zoon van Ngugi Wa Thiong'O - BoekMeter.nl

op 9 december 1995 was de 'Indische Winternacht', de afsluiting van het toenmalige 'Festival Indië/Indonesië', het onverwachte begin van een traditie.

Vanaf woensdag 15 januari 2020 tot en met zondag 19 januari 2020 vindt in Den Haag een jubileum plaats: het 25e 'Winternachten'-festival.
Daarbij is op diverse podia in Den Haag een ruime plaats voor proza en poëzie met diverse schrijvers uit binnenland en buitenland, maar ook voor film en muziek.

Thema's zijn: bevrijding, dekolonisatie en de banden van Nederland met Indonesië, Suriname de Antillen en Zuid-Afrika.

Een deel van de programma's is gratis; door de belangstelling wordt reserveren wel aanbevolen.

Mũkoma wa Ngũgĩ is één van degenen die acte de présence geeft; en wel op donderdag 16 januari 2020 in het Engelstalige 'Storytelling Symposium' van 16:00-18:00.
Daarbij vertellen publiek, schrijvers, studenten en docenten elkaar verhalen over de dekolonisatie.

Zie Writers Unlimited | Writers Unlimited - writersunlimited.nl voor meer informatie.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:48 uur

geplaatst: vandaag om 10:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.