menu

Old Soldiers Never Die. An Account of Experiences During the European War - Frank Richards (I) (1933)

Alternatieve titel: De Oorlogsherinneringen van Frank Richards, 1914-1918. Old Soldiers Never Die

mijn stem
geen stemmen

Engels
Autobiografisch / Oorlog

324 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Frank Richards (1883-1961) was reservist toen de oorlog uitbrak. Hij meldde zich na de oorlogsverklaring meteen aan bij de Royal Welch Fusiliers. Hij heeft de hele oorlogstijd gediend en aan alle veldslagen waar de Engelsen bij betrokken waren meegedaan. Ondanks het feit dat hij diverse malen voor bevordering in aanmerking kwam heeft hij ervoor gekozen soldaat te blijven. Hij is vaak door het oog van de naald gekropen, maar nooit gewond geraakt. De bekende Engelse schrijvers Siegfried Sassoon en Robert Graves maakten deel uit van zijn bataljon. Richards heeft zijn oorlogsherinneringen opgeschreven omdat hij de oorlog zoals hij die had meegemaakt niet herkende in de vele memoires die officieren over de Grote Oorlog geschreven hadden. De oorlog die hij beschrijft is de oorlog van de soldaat. Richards is een typisch voorbeeld van een soldaat van de oude stempel. Hij vecht, gokt, drinkt, scharrelt, schooit, bietst, en ontduikt wanneer maar mogelijk is het corvee. Hij blijft onverstoorbaar tijdens de hevigste bombardementen zijn werk doen en hij ondergaat de meest ellendige loopgraafomstandigheden zonder morren.

zoeken in:
avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
De oorlog die hij beschrijft is de oorlog van de soldaat, en hoewel hij al bijna honderd jaar achter ons ligt, zorgen Richards’ herinneringen ervoor dat deze oorlog met al zijn bijzonderheden bijna angstwekkend reëel en dichtbij lijkt. De oorlogsherinneringen van Frank Richards geven niet alleen een inkijkje in het soldatenleven in de loopgraven, nee, ze sleuren ons er aan de haren in. Richards laat ons de oorlog mee beleven van de allereerste tot de allerlaatste seconde.

Het boek is geschreven door een soldaat, niet door een schrijver. Ongepolijst, met humor, en met een scherp oog voor waar het in die uitzonderlijke en miserabele omstandigheden echt om gaat, beschrijft hij de oorlog vanuit het gezichtspunt van de gewone soldaat. Niemand heeft dat beter gedaan dan hij, en dichterbij de alledaagse werkelijkheid van een frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog kun je als lezer niet komen.


Het materiaal waaruit de rest van de synopsis bestaat. Wel wat stellig allemaal. Meer info over de Nederlandse uitgave, of beter gezegd de serie waar het boek onder valt: http://www.dulce-et-decorum.nl/uitgaven01/

Gast
geplaatst: vandaag om 09:47 uur

geplaatst: vandaag om 09:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.