menu

The German Prisoner - James Hanley (1930)

Alternatieve titel: De Duitse Gevangene

mijn stem
geen stemmen

Engels
Psychologisch / Oorlog

36 pagina's
Eerste druk: Hanley, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een grotesk, ongemakkelijk kort verhaal, waarin twee onsympathieke soldaten uit de arbeidersklasse, door de oorlog in kameraadschap samengebracht, zich verloren voelen in een granaattrechter in niemandsland wanneer een even verloren Duitse soldaat binnenkomt en zich overgeeft aan hen.

zoeken in:
Hun nodeloze, sadistische, seksueel beladen marteling van de man, totdat hij aan hun handen sterft, is ondenkbaar; met een soort van gerechtigheid worden de twee Britse soldaten kort daarna onmiddellijk gedood door een Duitse granaat. Zoals Hanley schrijft: 'Het vuur vergiftigde de geest'.

Uitbreiding van de plotomschrijving die eigenlijk een spoiler is. De eerste editie van 1930 was slechts 500 exemplaren en werd privé gedrukt omdat het destijds onmogelijk was om een ​​dergelijk werk publiekelijk aan te bieden vanwege censuurwetten. En dit is niet het enige werk van hem dat daaronder viel. Verscheen samen met de novelle 'A Passion before Death' / 'Passie in het Aangezicht van de Dood' in een Nederlandse vertaling als deel 10 in de Bibliotheek van de Eerste wereldoorlog van Dulce & Decorum (Deventer).


James Hanley (1897-1985) werd zeer hooggeschat door collega's als Faulkner en Doris Lessing, maar brak nooit door bij het grote publiek.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:41 uur

geplaatst: vandaag om 05:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.