menu

Ooggetuigen van de Russische Geschiedenis: In Meer dan Honderd Reportages - Michel Krielaars en Hans Driessen (2007)

Alternatieve titel: Dit Volk Heeft Zijn God op Aarde: Ooggetuigen van de Russische Geschiedenis

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch

364 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Peter de Grote die het eelt op zijn handen aan een leerling-stuurman toont, Catharina II in kapiteinsuniform te paard om haar man van de troon te stoten, Lenin met een reep chocola op een Zwitserse berg: het zijn maar enkele treffende beelden uit de Russische geschiedenis. Maar niet alleen leiders komen aan bod in 'Ooggetuigen van de Russische geschiedenis', dat werd samengesteld door Michel Krielaars en Hans Driessen. Er zijn ook notities van een meisje dat zich ten tijde van de napoleontische oorlogen verkleedt als kozak, de aantekeningen van een huisvrouw over de huiszoekingen door de geheime politie in de winter van 1917-1918 en de impressies van Joseph Roth die beschrijft hoe de Tataren in de jaren twintig van de vorige eeuw door het nieuwe bewind de moderne tijd worden ingevoerd. Verder bevat het boek persoonlijke verslagen van belangrijke momenten uit de Russische geschiedenis: de inname van Kazan (1552), het verdrijven van Napoleon (1812), de Oktoberrevolutie (1917), de blokkade van Leningrad (1941-1944) en de kernramp in Tsjernobly (1986).

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Onder samenstelling van Hans Driessen, Michel Krielaars en Eva Peek verscheen op 15 juni 2023 bij de Amsterdamse uitgeverij Pluim een nieuwe, uitgebreidere editie van 456 pagina's van dit boek: 'Dit Volk Heeft Zijn God op Aarde: Ooggetuigen van de Russische Geschiedenis'.

De uitgeverij vermeldt daarbij onder andere:
Aan de hand van zo’n 150 ooggetuigenverslagen vanaf het jaar 1091 tot aan de inval in Oekraïne in 2022 proberen Ruslandkenners Hans Driessen, Michel Krielaars en Eva Peek een beeld van die geschiedenis te schetsen.

avatar van Raspoetin
#183: Wat is dat nou voor een afspraak tussen Poetin en Prigozjin? | BNR Nieuwsradio
Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zette dit weekend Rusland op zijn kop met zijn muiterij. Woedend beschuldigde hij ervan dat de Russische krijgsmacht zijn privéleger had aangevallen. Hij haalde Poetins argumenten om de oorlog tegen Oekraïne te beginnen onderuit en zijn huurlingenleger nam een militair hoofdkwartier in Rostov aan de Don in. Tot slot leek hij met zijn leger op te rukken naar Moskou.

Maar hij bereikte Moskou niet. Hij zag af van zijn mars naar de Russische hoofdstad af en draaide zich om. Aan de basis van deze beslissing zou een afspraak liggen tussen hem en Poetin na bemiddeling door de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Zo zou Prigozjin worden verbannen naar Belarus en zouden zijn mannen niet vervolgd worden voor de muiterij.

Maar wat is er precies afgesproken tussen Poetin en Prigozjin en hoe gaat het nu verder? En wat zijn de overeenkomsten met de geschiedenis? Te gast, vanaf Texel, is oud-Ruslandcorrespondent voor NRC Michel Krielaars, schrijver van boeken over Rusland als De klank van de heilstaat, het brilletje van Tsjechov en Dit volk heeft zijn god op aarde, ooggetuigen van de Russische geschiedenis. Dit weekend schreef hij voor NRC het stuk Poetin creëerde zijn eigen tegenstander: Poetin schiep met Prigozjin zijn eigen monster van Frankenstein - NRC.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:08 uur

geplaatst: vandaag om 11:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.