menu

De Weg naar Covadonga. Een Spaanse Wielerbedevaart - Edwin Winkels (2020)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sport / Reis

224 pagina's
Eerste druk: De Muur, Amsterdam (Nederland)

In 'De weg naar Covadonga' gaat Edwin Winkels op zoek naar de ziel van Spanje en die van het Spaanse wielrennen. De ziel van het land verbergt zich vaak in die van de sport, en Winkels weet dat in 26 portretten van dorpen en stadjes prachtig duidelijk te maken. Achter de heldenverhalen schuilen de pijn van de Burgeroorlog en de Franco-dictatuur, de genadeloosheid van landschap en klimaat, de diepe armoe en de kracht van de religie in een land dat pas de laatste decennia tot ontwikkeling is gekomen.

zoeken in:
avatar van Theunis
4,0
Na Pellegrina waren mijn verwachtingen hoog gespannen. In 2016 schreef Lidewey van Noord een hartverwarmende ode aan het Italiaanse wielrennen en het land zelf. Dat boek zaaide verlangen, zoals Bert Wagendorp, hoofdredacteur van wielertijdschrift De Muur in het voorwoord schreef. Vier jaar later volgt de volgende wielerbedevaart, nu door het Spanje van Edwin Winkels.

Het begin is goed. De vormgeving van het boek is wederom schitterend. De foto’s van verlaten straten, doodse dorpjes en eenzame, mistige haarspelbochten zenden een melancholische uitnodiging om een fietsvakantie in Spanje te gaan boeken. Maar al vrij snel moet Winkels spreekwoordelijk lossen: dit boek kan nooit tippen aan zijn voorganger. De eerste verhalen in het boek grijpen me minder. Ze spreken minder tot de verbeelding. Zoals in het wielrennen is geen enkele strijd eerlijk. Je hebt te doen met de omstandigheden en feit is dat er in Italië meer wielerverhalen voor het oprapen lijken te zijn. Daarbij lijkt Van Noord dichterbij de Italiaanse wielerharten te komen. Waar Winkels hier en daar in feiten lijkt te verdwalen lukte het Van Noord eerder de persoonlijke verhalen voorrang te geven. Dat maakte dat boek rijker.

Maar laat ik de verleiding weerstaan en niet in vergelijkingen stranden. De lat lag immers erg hoog. Pellegrina was een nagenoeg perfect en ook dit is gewoon een prachtig en goed boek. Eenmaal onderweg lijkt Winkels steeds beter in staat om in een mooie cadans te blijven houden. Af en toe bereikt hij de top in verhalen die daar ook bijna om vragen, zoals het verhaal van Ricardo Otxoa en zijn tweelingbroer Javier. Ze werden beide geschept door een auto tijdens een trainingsrit. Winkels schrijft er prachtig over.

Vanaf nu is het wachten op de volgende wielerbedevaart. Frankrijk zou voor de hand liggen. België misschien?

Gast
geplaatst: vandaag om 10:56 uur

geplaatst: vandaag om 10:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.