menu

Egy Polgár Vallomásai - Sándor Márai (1934)

Alternatieve titel: Bekentenissen van een Burger

mijn stem
3,71 (12)
12 stemmen

Hongaars
Autobiografische Roman

502 pagina's
Eerste druk: Révai, Boedapest (Hongarije)

Het eerste deel van de roman voert de lezer door de kinderjaren en de jeugd van de hoofdpersoon, eerst in diens comfortabele oude huis, daarna op een kostschool in Boedapest. Het tweede deel volgt de held op zijn zwerftocht door het naoorlogse europa, eerst als een weinig gemotiveerde student, vervolgens als freelance journalist - van Leipzig naar Weimar, vandaar naar Frankfurt, Berlijn, Parijs, Florence en Londen, totdat hij in 1928 naar Boedapest terugkeert en zich daar vestigt om serieus te gaan schrijven.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Biografieen spreken me niet zo aan, fictief of niet. Ik houd nu eenmaal van een goed verhaal. Daarom vreesde ik in het begin dat Bekentenissen van een Burger nogal een worsteling zou worden.
Marai bewijst echter opnieuw een meesterlijk schrijver te zijn. Het is bijna onvoorstelbaar dat een auteur zonder enige internationale bekendheid op 34-jarige leeftijd dit boek schrijft. Een roman zonder verhaal, zonder spanning, zonder kunstgrepen, een roman over de verheven burgercultuur van het interbellum en over schrijven en over Europa. Ik ken geen enkele Nederlandse literator die een dergelijk boek zou kunnen schrijven.

Waarom Bekentenissen van een Burger nu precies zo goed is vind ik moeilijk te zeggen. In ieder geval door de herkenbare stijl met de superieure woordkeuze. In alles blijkt dat Marai zelf stamt uit het hoge milieu dat hij beschrijft, hij is misschien wel de laatste overlevende. De manier waarop in het begin van het boek de wijdvertakte familierelaties worden uitgetekend en verderop hoe de relatie ten opzichte van literatuur en andere schrijvers (zoals Kafka) onder woorden wordt gebracht, als communicerende zielen, is schitterend.
Maar ook de inhoud boeit. Ten opzichte van het andere werk van de Hongaar zijn de observaties en inzichten weer nieuw; veel minder staat de intieme menselijke relatie centraal, hier gaat het over volken. Hongarije, Duitsland, Frankrijk en ook Engeland en Italie worden feilloos beschreven en gekarakteriseerd. De tijdgeest wordt trefzeker opgeroepen, bijvoorbeeld het dansen op de vulkaan in het Duitsland van de jaren '20. Even een citaat, ik kan het niet laten:
"In een tijd waarin de middenklasse en de arbeiders - zestig miljoen mensen - van de ene dag op de andere alles verloren wat ze bezaten, overwoog zij onverstoorbaar of we financieel gezien het beste de tram of de metro konden nemen. Tevergeefs legde ik haar uit dat haar zuinigheid weinig aan ons lot kon veranderen in de algehele ondergang die zich om ons heen voltrok: ze bleef afdingen, zelfs op bedragen die in de miljoenen liepen, en ze kon krenterig zijn in situaties waarin er bedragen van honderden miljoenen marken over de tafel gingen".

Nadeel van het boek blijft voor mij de insteek van de biografische roman: het is een genot om Bekentenissen van een Burger te lezen, maar je legt het ook makkelijk weer weg.
Voor het overige is deze monumentale roman een perfect stuk literatuur van een van de grootste schrijvers die Europa heeft voortgebracht.

avatar van mjk87
3,5
Totaal eens met eRCee hierboven. Ook ik heb liever een doorlopend verhaal.

Wel zit het boek barstensvol interessante passages en beschrijvingen van Berlijn en Duitsers en Parijs en Fransen maar vooral het Europa op het keerpunt. Daar waar zij haar macht te grabbel gooide.
Heel precies als een journalist gaat Marai te werk. Dat tweede deel is ook beduidend beter dan het eerste deel dat zijn jeugd in de Dubbelmonarchie beschrijft. Een enkele anekdote is het vertellen waard, maar lang niet alle. Ondanks dat daar ook interessante dingen worden gezegd over kunst, cultuur en architectuur is het lastiger door te werken. Saai zelfs soms. Het tweede deel is echt veel beter en door de snelle variatie tussen gebieden en thema's nooit langdradig.

Alleen mis ik echt een centraal thema. Een rode draad. Dat lijkt er hier niet te zijn. Wellicht binnen de thema's, maar ook na enig nadenkwerk heb ik dat niet echt kunnen vinden. Het boek behandelt veel, maar tot een conclusie lijkt Marai niet te komen of tot een bepaalde visie of gedachte. Dat mis ik wel.

Binnenkort maar eens beginnen aan Zweigs werk over Europa. Kijken hoe dat bevalt. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:58 uur

geplaatst: vandaag om 07:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.