menu

Het Aapje Dat Geluk Pakt - Arnon Grunberg (2004)

mijn stem
3,36 (25)
25 stemmen

Nederlands
Psychologisch

87 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar / Magazijn de Bijenkorf, Amsterdam (Nederland)

In zijn paspoort staat: Jean Baptist Warnke. Een naam waarmee je eigenlijk alleen diplomaat kunt worden. Zo werd hij tweede man op de ambassade in Lima, Peru. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Maar de grens tussen overwerk en overspel is onduidelijk, vooral voor een diplomaat. Dit boek is een relaas over een man die tot de ontdekking komt dat zijn leven op een vergissing berust. Een man die op een receptie had moeten verschijnen, maar niet is komen opdagen. Een verhaal over de liefde als romantisch ideaal en de uiterste consequentie ervan, over de winstmarges van de burgeroorlog en over de ontoereikendheid van de menselijke corruptie. Uitgegeven ter gelegenheid van de 'Literaire Boekenmaand' in de Bijenkorf Boekhandels.

zoeken in:
4,0
Leuk. Grunberg is hier weer lekker sadistisch bezig. Zijn hoofdpersoon moet het weer behoorlijk ontgelden. Er zat ook weer de nodige humor in het boek. Vooral de schets van het leven op de ambassade was erg komisch. Hij slaagt er in om een zekere afstand te creëren tussen de lezer en de geschetste situatie. Op die manier ervaar je een situatie als nietig, je staat er als het ware boven en kan er om lachen, toch ervaar je het ook als jouw realiteit en dat maakt het ook weer verdrietig. Heel bevreemdend altijd om die tegenstrijdige emoties tegelijk te voelen. Dit boek is zeker een aanrader voor zijn fans! Dikke vier sterren.

4,0
neo
Weer een behoorlijk sterk boek van Grunberg. De 'altijd in gareel' diplomaat Warnke ziet zichzelf steeds verder afglijden vanwege zijn liefde voor een jonge Peruaanse vrouw. Hij doet dat op weer op haast ongrijpbaar tragi-komische wijze. Grunberg gebruikt een komische, soms cynische manier om het routinematige leven van een diplomaat te beschrijven. Hoewel het boek eerst vooral erg aangenaam plezierig leest, begint de lezer steeds meer te beseffen dat de schrijver het huidige klimaat, zoveel is er tot op de dag van vandaag niet veranderd, van Lima uitermate goed beschrijft. En dat is niet verwonderlijk als je weet dat de schrijver graag streeft naar het beschrijven van de realiteit in zijn boeken.

avatar van thomzi50
Vond er eerlijk gezegd weinig aan; te kort voor echte spanningsopbouw, een personage dat geen sympathie (en ook geen weerzin) oproept en bovendien tamelijk slordig geschreven. Houd het bij 2*.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:47 uur

geplaatst: vandaag om 07:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.