menu

Réflexions sur la Question Antisémite - Delphine Horvilleur (2019)

Alternatieve titel: Bespiegelingen over het Vraagstuk van het Antisemitisme

mijn stem
geen stemmen

Frans
Ideeënliteratuur / Waargebeurd

154 pagina's
Eerste druk: Grasset, Parijs (Frankrijk)

Deze scherpe en eloquente beschouwing speelt in op het overal – ook in Europa, ook in Nederland en België – toenemende antisemitisme. De Parijse rabbijn Delphine Horvilleur, derde vrouwelijke rabbijn van Frankrijk en betrokken bij de vrijzinnige ‘Mouvement juif libéral de France’ (MLJF), is opgeleid aan universiteiten in New York en Jeruzalem. Haar strijd voor secularisme, haar betrokkenheid bij Charlie Hebdo, deelname aan interreligieuze dialogen en haar bij uitstek feministische houding hebben de interesse gewekt van Europese én Amerikaanse media. In dit boek analyseert ze de visie van hen die het antisemitisme steeds weer moeten ondergaan. Ze analyseert daarbij het specifieke Joodse bewustzijn van wat de antisemitische psyche in de loop der tijden motiveert. De door de auteur gegeven analyse van de rabbijnse literatuur is des te meer van belang in een tijdvak, waarin mensen terugvallen op identitaire begrippen en de terugkerende motieven van antisemitisme nieuw leven worden ingeblazen in het betoog van zowel extreemrechts als extreemlinks. Het boek biedt ook veerkrachtige elementen om aan de verleiding van het slachtofferschap te ontkomen; de rabbijnse traditie is er meer op gericht om zich wapens te verschaffen om zich te beschermen tegen de haat tegen de joden, dan om aan die haat een einde te maken.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Kleis Jager in Trouw van 5 januari 2020:
Delphine Horvilleur - Trouw.nl
De Franse rabbijn Delphine Horvilleur: ‘Er is geen reden Joden te haten, maar ook niet om bijzonder van ze te houden.’

Deze rabbijn ziet Jodenhaat als reactie van een samenleving in verwarring.

Antisemitisme is als een alarmlicht, volgens de Franse rabbijn Delphine Horvilleur. Als het begint te knipperen weet je: er is onheil op komst. Voor Joden en niet-Joden.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:45 uur

geplaatst: vandaag om 15:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.