menu

Arthur Rimbaud - Enid Starkie (1938)

Alternatieve titel: Open Domein Nr. 7

mijn stem
geen stemmen

Engels
Biografie

425 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Rimbaud is een mythische naam; enerzijds verloopt zijn leven op bijzondere wijze, anderzijds was zijn werk van invloed op het omleiden van de loop van eerst de Franse poëzie en vervolgens die van de wereld. Hij is werkelijk het ware symbool van wat we nu ‘moderne literatuur’ zouden noemen; bijna honderd jaar voor de komst van de geestverruimende middelen begreep Rimbaud dat de grenzen van het bewustzijn van een schrijver uitgebreid moeten worden en hij ondernam opzettelijk pogingen om hallucinerende middelen te gebruiken als een creatieve methode. Dr. Starkie, een docent Franse literatuur in Oxford, heeft vele jaren onderzoek gewijd aan Rimbaud, haar biografie is hierna drie keer herzien wanneer nieuw handgeschreven materiaal en informatie over hem aan het licht kwam.

zoeken in:
PQV00
Starkie en Rimbaud.
Het eerste werk van Enid Starkie over Arthur Rimbaud draagt de titel “Rimbaud en Abyssinie”, is geschreven in het Frans (Payot – Parijs – 1933 – 214 pag.) en heeft zij zelf vertaald of herverteld in het Engels als “Arthur Rimbaud in Abyssinia” (Oxford University Press – Oxford – 1937 – 159 pag.). Beide gaan over het laatste deel van Rimbauds leven nadat hij Frankrijk had verlaten en in Abyssinië (Harar) rondzwierf, waarover hij ook zelf publiceerde (“Rapport sur l'Ogadine” – geschreven in 1883, gepubliceerd in 1884). Dan volgt in 1938 haar eerste volledige biografie over hem, eenvoudigweg getiteld “Arthur Rimbaud” (Faber and Faber – Londen – 425 pag.). Ook in het artikel in The New York Times naar aanleiding van haar overlijden wordt daarvan gewag gemaakt: “Dr. Starkie wrote more than 15 books, most of them about French writers. Her biography of Rimbaud, “Arthur Rimbaud,” first published in 1938, and revised several times, most recently in 1958, is considered a definitive study of the brilliant, tortured poet.”

Gast
geplaatst: vandaag om 13:53 uur

geplaatst: vandaag om 13:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.