menu

Groene Theologie - Trees van Montfoort (2019)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

319 pagina's
Eerste druk: Skandalon, Middelburg (Nederland)

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruikgemaakt van de natuur. Het westerse christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping en heerser is over de natuur. Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan. 'Groene Theologie' verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraal staat, maar gods liefde voor heel de schepping. Dit boek biedt een overzicht en analyse van hedendaagse ecotheologie. Er is ook aandacht voor ecofeministische theologie, de discussie in het Nederlands taalgebied, en de weerstanden in sommige kerkelijke kringen tegen een positieve waardering van natuur. De ecologische crisis vraagt om een herbezinning in denken, doen én geloven. 'Groene Theologie' is een onmisbaar boek voor ieder die duurzaamheid en geloof, theologie en ecologie met elkaar wil verbinden.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,0
Trees van Montfoort was eerst van plan om een proefschrift over dit thema te schrijven, maar toen de opzet klaar was, besloot ze om een boek te schrijven dat voor een groot publiek toegankelijk is. Ze schrijft helder, maar het blijft pittige kost. Het is een degelijk totaalplaatje van wat de theologie allemaal te bieden heeft aan inzichten over onze schepping, met honderden voetnoten erbij.

Door dit boek ben ik gaan inzien wat de bijdrage van het christendom is aan de uitbuiting van de aarde, maar ook hoe de theologie kan bijdragen aan het herstel van onze kapotte wereld: door je bewust te worden van je wereldbeeld en te leren wat daaraan schort.

Ons wereldbeeld en de uitbuiting van de aarde | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van eRCee
Het is net als met sociale rechtvaardigheid: je kan het christendom evengoed gebruiken om op te komen voor sociale rechten als juist voor het steunen van de machtsstructuren en de status quo. In de bijbel valt genoeg te lezen over wat dan wel rentmeesterschap wordt genoemd, maar mensen kiezen om alleen datgene naar voren te halen wat in hun straatje het beste uitkomt. Daarom zie je, helaas, in de geschiedenis dat de christelijke kerk zich veel vaker conservatief heeft gedragen dan progressief, vaker onderdrukkend dan bevrijdend, en vaker onverantwoordelijk aangaande de natuur dan herstellend.

...stilte...
Ik heb ook altijd het mededogen voor de natuur gemist bij de kerk. Het heeft denk ik te maken met een op de mens gericht wereldbeeld. Ja er is zoveel fout gegaan in het verleden, maar laten we vooral naar de toekomst kijken.
Interessant boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:33 uur

geplaatst: vandaag om 09:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.