menu

Condities - Thomas Heerma van Voss (2020)

mijn stem
4,02 (25)
25 stemmen

Nederlands
Psychologisch

454 pagina's
Eerste druk: Das Mag, Amsterdam (Nederland)

Vincent Pek is een 32-jarige schrijver met twee verhalenbundels over het personage Gregor op zijn naam. Het werken aan zijn derde boek wordt belemmerd door de chronische ziekte die hem meer en meer in haar greep krijgt. Een werkend medicijn lijkt niet voorhanden. Zijn uitgever denkt hem goed te kunnen helpen; hij suggereert Pek diens eigen leed te verwerken in zijn nieuwe boek. Pek leeft op tijdens het schrijven, maar de publicatie brengt niet alleen positieve aandacht met zich mee.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Knap boek. Ik houd enorm van metaverhalen (in tegenstelling tot Akyol ) dus een verhaal van een schrijver met ziekte over een schrijver met ziekte over iemand met ziekte sprak me meteen aan. Wordt wat mij betreft ook heel goed gedaan met soms een fijne ironische ondertoon. Maar voor mij zat de grote kracht van dit boek hem in de rake beschrijvingen van het ongemak dat Pek ervaart in sociale situaties. Zo vond ik het etentje bij zijn schoonouders echt fantastisch beschreven, maar ook de keer dat Pek en Jana elkaar terugzien kwam ontzettend sterk over. Verder ben ik het compleet met mijn voorganger eens dat heel invoelbaar gemaakt wordt hoe het is om te leven met een chronische ziekte. Op het laatst zat ik toch best wel met een knoop in mijn maag te lezen en had ik echt enorm met Pek te doen. Ja, dit gaat wel een van mijn favorieten van 2020 worden.

avatar van Theunis
4,0
Een chronische ziekte verandert je leven. Misschien verandert het niet eens zozeer de persoon die je diep van binnen bent, maar werpt het alleen de schijnwerpers op een aantal karaktereigenschappen die afhankelijk van de ziekte in meer of mindere mate naar voren komen. Als Vincent Pek, hoofdpersoon in Condities, de diagnose ziekte van Crohn heeft zet het zijn leven op de kop. Hoeveel impact een dergelijke ziekte op iemands leven kan hebben is pas te begrijpen door het zelf te ondergaan en wordt invoelbaar door het lezen van dit boek. Af en toe onsmakelijk rauwe poepverhalen die me af en toe deden afvragen waarom ik tijdens mijn lunch of een avondlijke snack eigenlijk door bleef lezen.

Behalve het beschrijven van de ziekte springt ook de vierdimensionale vertelling eruit. De schrijver schrijft over een schrijver die zoekt naar succes na zijn jaren geleden verschenen laatste werken. De zieke schrijver die, na aansporing van de uitgever, besluit om zijn ziektebeelden realistisch in een nieuwe roman te beschrijven. De schrijver die recensies van het uitgegeven boek opzoekt op websites als Boekmeter. Het geeft een geslaagde, dubbele lading aan het boek.

Thomas Heerma van Voss heeft een mooi boek geschreven. Een boek dat ik maar niet weg kon leggen. Laat ik het hierbij laten voordat ik ook ooit in één van zijn boeken opduik.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Antiheld

Thomas Heerma van Voss schrijft in Condities via de auteur Vincent Pek in het boek ‘De Diagnose’ over de wederwaardigheden van Gregor. Zowel Vincent als Gregor delen dezelfde fysieke aandoening, de ziekte van Crohn, ofwel een chronische ontstekingsziekte van de darm. Een recensent van ‘De Diagnose’ zal Gregor een antiheld noemen.

Ooit, toen ik het debuut van THvV las, viel ik van mijn stoel: dat zo’n jonge auteur me de binnenwereld van de protagonist in kon slepen was op zijn minst opmerkelijk. Van zijn tweede roman was ik eveneens onder de indruk. Misschien komt THvV het best tot zijn recht wanneer hij romans schrijft, want na een wat mij betreft minder geslaagde vehalenbundel ging ik bij de eerste pagina’s van Condities rechterop in mijn stoel zitten, wat was er met THvV gebeurd? Enerzijds was de stijl van THvV nog heel herkenbaar, zozeer dat het leek of de protagonisten uit de eerste en tweede roman èn Condities familie van elkaar zijn. Anderzijds is Condities een totaal ander boek, de opzet van dit verhaal heeft meerdere verhaallijnen, ze wisselen elkaar af; er zijn meerdere thema’s.

Hierbij boeit mij de verhaallijn over een jeugdvriendin het minst, of misschien is dat omdat deze hoofdstukken in tegenstelling tot de rest van Condities minder levensecht, minder doorleefd en gerijpt op mij overkomen.
Ik vind het verloop rondom de ziekte van Crohn knap beschreven: dat iemand vrij lang gevarieerd over onder andere ziekenhuisonderzoeken, over poep, krampen, zuur geurende scheten kan schrijven zonder dat het me verveelt vind ik knap.
En dan ineens, dient zich later in Condities een m.i. gedurfde verhaalwending aan: Pek loopt een spermabank binnen. Spermabank?! Deze extra verhaallijn geeft naast de perspectiefwisseling van deel één van het boek naar deel twee een m.i. interessante dynamiek.

Al met al is Condities wat mij betreft spannender dan eerder werk, ik kan moeilijk stoppen met lezen. Relevant en naturel verweeft THvV de dilemma’s van een auteur in het geheel, hij werpt de worsteling van Vincent Pek m.b.t. fictief of autobiografisch schrijven op, de rol van Peks uitgever, boekensites. Het verschil tussen Peks binnen- en buiten wereld wordt almaar zichtbaarder.
Is een televisie-interview wel een goed idee?

Dan denkt Vincent Pek: wat heb ik de laatste tijd voor onwenselijks binnen in mijzelf aangewakkerd? Terugtrekken, fluister ik mezelf toe. Terugtrekken voor je omvalt of onbedoeld alle aandacht trekt ...
Nadat hij voorts een paar seconden van verlossing ervaart: alles in zijn lijf was heel even ontspannen totdat het tot hem doordrong dat hij zijn lijf en badkamer heeft ondergepoept, voel ik plaatsvervangend zijn schaamte.
Als de tweeëndertig jarige Pek kort hierna een twintig jaar oude pyjamabroek met Batman-logo op de knieën aantrekt vlieg ik door de pagina’s met hem mee, naar de laatste bladzijde.

4*

avatar van H€yoka
4,0
Gelezen en goedgekeurd. In Condities krijgen we met Vincent Pek mijn favoriet soort personage: een gewone man die in een ongewone situatie terecht komt. De manier waarop deze door zijn dagen gaat, is wat mij betreft erg schetsend voor de moderne mens: zolang we ons maar bezig houden, voelen we ons relatief goed. Als je echter stilvalt, om een op het eerste zicht begrijpelijke reden, denk je te veel na, focus je op wat je niet kan en spiraal je naar beneden. Leuk om dit boek te lezen terwijl ik zelf immobiel in de zetel lig en ook de 'wat kan ik doen' blues heb (en soms ook de 'raak ik tijdig op het toilet' vibe, gelukkig niet in die mate van Pek).

Opbouw en toenemende spanning zijn zeker de sterke elementen van deze roman. Logisch dat het dus eerst wat trager gaat, maar dat stoort me niet. Zo rol je lekker in het verhaal. Na verloop van tijd keek ik echt uit naar de terugkeer van Jana, maar dat blijkt uiteindelijk niet te gebeuren. Jammer.

Aan het einde van de rit een erg positief gevoel over deze auteur en benieuwd naar andere werken. Dit allemaal dankzij het kwartaalboek, dus alweer een dank u Boekmeter!

4*

avatar van HankMoody
4,0
Goed boek.

Ik had niet verwacht dat het ging om de ziekte van Crohn. Als je een beetje doorleest heb je wel het gevoel dat dit geschreven is door iemand die zelf de ziekte van Crohn heeft. Het boek gaat over een schrijver die de ziekte van Crohn heeft, die schrijft over een personage dat de ziekte van Crohn heeft en dat is allemaal geschreven door een schrijver met de ziekte van Crohn. Een soort Inception maar dan met de ziekte van Crohn. Noem je dat metafysisch? Ik weet het niet zo goed of dat begrip klopt.

Een hele eerlijke roman. De roman gaat over een schrijver met een ongemakkelijke ziekte terwijl die een roman probeert af te ronden, vrienden heeft en een vriendin heeft maar het gaat meer om de leefwereld van de hoofdpersoon. Het is heel goed gedaan hoe je in het hoofd van de hoofdpersoon komt in de moderne wereld. Dus de hoofdpersoon zit veel op fora dat over zijn ziekte gaat en dat is iets wat de moderne mens ook zal doen bij een kwaal en daar kan iedereen zich mee inleven. Het hoeft niet de ziekte van Crohn te zijn maar het kan van alles zijn. Je struint het internet af op zoek naar antwoorden. Het gaat stukken verder in dit boek uiteindelijk met reacties op zijn boek van het hoofdpersoon waarbij je als mens constant kijkt naar recensies en reacties van mensen. Ook daar kan je veel herkenning in vinden, al kan het maar een foto op Facebook zijn of een recensie op Boekmeter.

Het is grappig dat Boekmeter terugkomt in dit boek met usernamen die ik herken. Slowgaze schrijft natuurlijk een heel kritisch artikel. En meerdere usernamen die ik weleens tegenkom op Boekmeter of Moviemeter. Natuurlijk kijken schrijvers naar reacties op Boekmeter maar eigenlijk sta ik daar niet bij stil. Uiteindelijk doet iedereen dat en is het heel moeilijk om het niet te doen. Het beste is om het niet te doen. Eigenlijk moet je een soort van zen achtig figuur zijn in deze wereld die niet de behoefte heeft om te kijken naar reacties op social media. Maar dat is moeilijk om niet te doen... Dat is goed uitgewerkt in dit boek. Dit onderdeel is bijna net zo belangrijk als de ziekte van Crohn. Dit boek gaat over stress uiteindelijk of over overdenken. Het is beter om daarmee te stoppen maar het is ook heel moeilijk.

Ook echt een boek waarbij je het verschil ziet tussen film en boek. Het is onmogelijk om dit te verfilmen omdat je zo hard in het hoofd van de hoofdpersoon zit. Het is erg vlot geschreven. Ik vind het moeilijk om de stijl van Thomas Heerma van Voss te beschrijven maar het leest als een trein en is heel verslavend. Het is een aanrader om dit te lezen. Het is ook best grappig soms. Alle pogingen tot humor zijn gelukt. Het is moeilijk om een boek aan te raden over iemand die de ziekte van Crohn heeft maar dit boek is heel eerlijk en je kan je goed identificeren en het is een goede reflectie van de moderne mens en wereld. Het einde beklijft ook wel. Het wordt steeds beklemmender naar het einde toe als een strop die steeds dichter om je nek gaat zitten. Aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:38 uur

geplaatst: vandaag om 16:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.